Obsługiwane przez usługę Blogger.

Czeskie knedle z boczkiem

By 10:25 ,

Houskovy knedlik to najbardziej popularny w Czechach dodatek do gulaszu, ale kuchnia tego kraju specjalizuje się również w wielu, wielu innych rodzajach knedli, łącznie z tymi słodkimi. Jedną z odmian są takie oto knedle z boczkiem, robione podobnie jak knedlik houskovy, ale w formie kul, a nie dużego bochenka. Są bardzo smaczne i sycące :) 

Photobucket 

CZESKIE KNEDLE Z BOCZKIEM 
(4-5 porcji)
1 szklanka mąki krupczatki, 
1 szklanka mąki zwykłej pszennej, 
15g świeżych drożdży, 
150ml ciepłego mleka, 
2 jajka 
200g boczku, 
2 czerstwe kajzerki, 
1 łyżeczka cukru, 
odrobina startej gałki muszkatołowej sól 

Do mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilka minut. 
Mąkę wsypać do miski, dodać sporą szczyptę soli i odrobinę gałki. Wbić jajka i wlać mleko z drożdżami. Wyrobić niezbyt gęste ciasto. Odstawić je do wyrośnięcia na pół godziny. 
W tym czasie boczek i kajzerki pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić najpierw boczek, a gdy zacznie wytapiać się tłuszcz, dodać bułki. Lekko zrumienić i odstawić do przestudzenia, po czym dodać do ciasta. Zagnieść, łącząc wszystkie składniki i zostawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. 
Z ciasta ulepić 14-15 kul i w dwóch partiach gotować je w dużym garnku, w osolonej wodzie, pod przykryciem przez około 12 minut. Ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową. 
Podawać z sosami lub gulaszem


(na podstawie przepisu z książeczki „Lane, leniwe, śląskie” H. Szymanderskiej) 


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Uwielbiam houskovego knedlika, więc i ta wersja przypadłaby mi do gustu jak najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  2. z boczkiem nie próbowałam:) ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Knedle uwielbiam ale tylko na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko, co jest opisane jako czeskie zaczyna mnie intrygować, cieszę się wiec z tej durszlakowej akcji i śledzę z ciekawością :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ślinka kapie mi do ziemi:) cudne są!

    OdpowiedzUsuń