Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pomarańczowa jaglanka

By 13:03 , , , ,

Bardzo smaczny pomysł na kaszę jaglaną – nawet dla tych, co nie przepadają za jej smakiem. Intensywny, pomarańczowy smak i zapach doskonale nastraja w pochmurne i szare poranki. Warto wypróbować :) 

Photobucket 

POMARAŃCZOWA JAGLANKA 
(1 porcja) 
4 płaskie łyżki kaszy jaglanej, 
1 szklanka wody, 
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy, 
sok i miąższ z ½ pomarańczy, 
1 łyżeczka cukru, 
odrobina soli, 
ok. ½ szklanki mleka 

Kaszę jaglaną wsypać do rondla i lekko podprażyć. Następnie przelać wrzątkiem na sicie. Włożyć z powrotem do rondla, wlać wodę, dodać sok, miąższ i skórkę z pomarańczy, cukier i sól. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę. Ugotowaną kaszę nałożyć do miseczki, zalać mlekiem. Gotowe :) 


(przepis podpatrzony u Futrzakowej, z moimi małymi zmianami)


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Poranek z taką kaszą od razu staje się słoneczny :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jaglankę :) Zdrowa, pyszna i bardzo uniwersalna. W Twojej wersji napawa... optymizmem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam kaszy jaglanej na słodko, ale chyba najwyższy czas to zmienić, bo wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne smaczki:) idealne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń