Pomarańczowa jaglanka
Bardzo smaczny pomysł na kaszę jaglaną – nawet dla tych, co nie przepadają za jej smakiem. Intensywny, pomarańczowy smak i zapach doskonale nastraja w pochmurne i szare poranki. Warto wypróbować :)
POMARAŃCZOWA JAGLANKA
(1 porcja)
4 płaskie łyżki kaszy jaglanej,
1 szklanka wody,
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy,
sok i miąższ z ½ pomarańczy,
1 łyżeczka cukru,
odrobina soli,
ok. ½ szklanki mleka
Kaszę jaglaną wsypać do rondla i lekko podprażyć. Następnie przelać wrzątkiem na sicie. Włożyć z powrotem do rondla, wlać wodę, dodać sok, miąższ i skórkę z pomarańczy, cukier i sól. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę. Ugotowaną kaszę nałożyć do miseczki, zalać mlekiem. Gotowe :)
(przepis podpatrzony u Futrzakowej, z moimi małymi zmianami)
4 komentarze
Poranek z taką kaszą od razu staje się słoneczny :-))
OdpowiedzUsuńUwielbiam jaglankę :) Zdrowa, pyszna i bardzo uniwersalna. W Twojej wersji napawa... optymizmem! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kaszy jaglanej na słodko, ale chyba najwyższy czas to zmienić, bo wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńpyszne smaczki:) idealne połączenie:)
OdpowiedzUsuń