Spaghetti z porem, szynką i mascarpone
Szybkie spaghetti z wykorzystaniem resztki serka mascarpone, który został mi po przygotowaniu tortu na Dzień Babci ;) Kremowy, delikatny serek świetnie uzupełnia pikantnego pora i słonawą szynkę, a całość orzeźwiają małe pomidorki. Bardzo fajne zestawienie składników :)
SPAGHETTI Z SZYNKĄ, POREM I MASCARPONE
(2 porcje)
- 200g makaronu spaghetti (u mnie kolorowy, ale to akurat nie jest konieczne),
- 75g szynki,
- ½ dużego pora,
- 100g mascarpone,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu,
- 1 łyżka oliwy,
- bazylia i oregano (świeże lub suszone),
- sól i pieprz
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać pora pokrojonego w plasterki i szynkę pokrojoną w paski. Smażyć na niedużym ogniu kilka minut, aż por i szynka lekko się zarumienią. Wlać kilka łyżek wody, dodać mascarpone, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotować chwilę, aż ser się rozpuści i powstanie sos.
Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Przełożyć na talerze. Na wierzchu każdej porcji nałożyć połówki pomidorków koktajlowych i posypać parmezanem.
7 komentarze
Znów znalazłem u Ciebie coś w moich klimatach :) Fajne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony z sosem z mascarpone, wspaniale sie razem komponuja :)
OdpowiedzUsuńJejku, trafiłaś z tym makaronem idealnie w moje gusta! Robiłam już bardzo, bardzo podobny kilka razy, ale dodawałam do niego pieczarki zamiast pomidorków (polecam spróbować). Teraz spróbuję tej zupełnie Twojej wersji i dam znać, jak smakowało! Jestem bardzo pozytywnie nastawiona, bo zresztą już kilka Twoich przepisów wypróbowałam i byłam zachwycona :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepisy się przydają :))) daj znać koniecznie :) pozdrawiam!
Usuńrobiłam, tylko zamiast szynki była pierś z kurczaka. Pysznooooości :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
OdpowiedzUsuńdałam szynkę serano. i w ogóle to uwielbiam zapach masła klarowanego z porem :) mmmm :)
Cieszę się, że smakowało :)
Usuń