Obsługiwane przez usługę Blogger.

Spaghetti z porem, szynką i mascarpone

By 10:43 , , , ,

Szybkie spaghetti z wykorzystaniem resztki serka mascarpone, który został mi po przygotowaniu tortu na Dzień Babci ;) Kremowy, delikatny serek świetnie uzupełnia pikantnego pora i słonawą szynkę, a całość orzeźwiają małe pomidorki. Bardzo fajne zestawienie składników :) 

 

SPAGHETTI Z SZYNKĄ, POREM I MASCARPONE 
(2 porcje) 
  • 200g makaronu spaghetti (u mnie kolorowy, ale to akurat nie jest konieczne), 
  • 75g szynki, 
  • ½ dużego pora, 
  • 100g mascarpone, 
  • garść pomidorków koktajlowych, 
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • bazylia i oregano (świeże lub suszone), 
  • sól i pieprz 

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. 
W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać pora pokrojonego w plasterki i szynkę pokrojoną w paski. Smażyć na niedużym ogniu kilka minut, aż por i szynka lekko się zarumienią. Wlać kilka łyżek wody, dodać mascarpone, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotować chwilę, aż ser się rozpuści i powstanie sos. 
Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Przełożyć na talerze. Na wierzchu każdej porcji nałożyć połówki pomidorków koktajlowych i posypać parmezanem. 


Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Znów znalazłem u Ciebie coś w moich klimatach :) Fajne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makarony z sosem z mascarpone, wspaniale sie razem komponuja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, trafiłaś z tym makaronem idealnie w moje gusta! Robiłam już bardzo, bardzo podobny kilka razy, ale dodawałam do niego pieczarki zamiast pomidorków (polecam spróbować). Teraz spróbuję tej zupełnie Twojej wersji i dam znać, jak smakowało! Jestem bardzo pozytywnie nastawiona, bo zresztą już kilka Twoich przepisów wypróbowałam i byłam zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepisy się przydają :))) daj znać koniecznie :) pozdrawiam!

      Usuń
  4. robiłam, tylko zamiast szynki była pierś z kurczaka. Pysznooooości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. polecam :)

    dałam szynkę serano. i w ogóle to uwielbiam zapach masła klarowanego z porem :) mmmm :)

    OdpowiedzUsuń