Makaron tikka z kurczakiem
Za sprawą pasty tikka, którą kiedyś przygotowałam, stworzyłam szybki obiad, w którym Indie spotykają się z Włochami. Prosty makaron z kurczakiem w towarzystwie bardzo aromatyczniej, pikantnej przyprawy zamienia się w całkiem niebanalną potrawę :)
makaron z kurczakiem tikka |
MAKARON TIKKA Z KURCZAKIEM
(2 porcje)
- 180 g makaronu (u mnie penne),
- 1 filet z piersi kurczaka,
- ½ cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 180g gęstego jogurtu (typu greckiego),
- 1-2 łyżeczki pasty tikka (wg uznania),
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka oleju lub oliwy,
- świeża kolendra lub natka pietruszki,
- ewentualnie pieprz i sól
Cebulę drobno posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić w małą kostkę. Mięso umyć, osuszyć i również pokroić na małe kawałki.
Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać paprykę i kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tikka i koncentrat pomidorowy. Smażyć, aż kurczak będzie gotowy. Wówczas zmniejszyć ogień i dodać jogurt. Lekko podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wymieszać z sosem. Na koniec posypać kolendrą lub natką pietruszki.
5 komentarze
Fajny pomysł i wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSzybko, smacznie i zdrowo, a przy tym jak apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPasta tikka to dla mnie coś nowego, ale jeśli kiedyś ją przygotuję, przepis w zanadrzu już mam!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Nie znam pasty tikka. Musze więc spróbować:)
OdpowiedzUsuńjaki pyszny! podeślij mi na obiadek:)
OdpowiedzUsuń