Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron tikka z kurczakiem

By 11:15 , , , ,

Za sprawą pasty tikka, którą kiedyś przygotowałam, stworzyłam szybki obiad, w którym Indie spotykają się z Włochami. Prosty makaron z kurczakiem w towarzystwie bardzo aromatyczniej, pikantnej przyprawy zamienia się w całkiem niebanalną potrawę :)


 Photobucket

MAKARON TIKKA Z KURCZAKIEM
(2 porcje) 
180 g makaronu (u mnie penne), 
1 filet z piersi kurczaka, 
½ cebuli, 
1 ząbek czosnku, 
1 czerwona papryka, 
180g gęstego jogurtu (typu greckiego), 
1-2 łyżeczki pasty tikka (wg uznania), 
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka oleju lub oliwy, 
świeża kolendra lub natka pietruszki, 
ewentualnie pieprz i sól 

Cebulę drobno posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić w małą kostkę. Mięso umyć, osuszyć i również pokroić na małe kawałki. 
Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać paprykę i kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tikka i koncentrat pomidorowy. Smażyć, aż kurczak będzie gotowy. Wówczas zmniejszyć ogień i dodać jogurt. Lekko podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wymieszać z sosem. Na koniec posypać kolendrą lub natką pietruszki.

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Fajny pomysł i wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko, smacznie i zdrowo, a przy tym jak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pasta tikka to dla mnie coś nowego, ale jeśli kiedyś ją przygotuję, przepis w zanadrzu już mam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda. Nie znam pasty tikka. Musze więc spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki pyszny! podeślij mi na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń