Obsługiwane przez usługę Blogger.

Paszteciki z mięsem

By 10:40 , , , , ,

Bardzo smaczne paszteciki, które w świetny sposób pozwalają wykorzystać mięso z rosołu. Są doskonałe jako dodatek do czerwonego barszczu :) 
Ich dodatkową zaletą jest to, że po upieczeniu można je bez problemu mrozić, a przed podaniem wystarczy włożyć do piekarnika na około 15 minut. 

 

PASZTECIKI Z MIĘSEM 
ciasto: 
  • 4 szklanki maki, 
  • 1 opakowanie drożdży instant, 
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 250g kwaśnej śmietany 18%, 
  • 3 żółtka, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • spora szczypta soli 

farsz: 
  • ok. 400g mięsa z rosołu, 
  • ok. 500g mielonej wieprzowiny, 
  • 2 białka, 
  • 1 duża cebula, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • sól i pieprz, 
  • słodka i ostra papryka w proszku, 
  • majeranek, 
  • odrobina gałki muszkatołowej 

 dodatkowo: 
  • 1 roztrzepane białko do posmarowania, 
  • do posypania: sezam, mak, kminek lub czarnuszka 


Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mielone mięso i smażyć, aż mięso zrobi się brązowe. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Mięso z rosołu zmielić w maszynce i dodać do posmażonego mielonego. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką w proszku i odrobiną gałki. Dodać 2 białka jaj. Całość dokładnie połączyć. 
Masło lub margarynę posiekać na stolnicy wraz z mąką. Dodać sól, cukier, śmietanę, żółtka i drożdże. Wyrobić miękkie ciasto. Ciasto podzielić na kilka porcji. Każdą porcję rozwałkować na pasek o szerokości 15 cm i grubości 0,5 cm. Farsz ułożyć wzdłuż i zwinąć rulon, układając „szwem” do dołu. Posmarować białkiem. Za pomocą ostrego noża pokroić na ukośne paszteciki. Posypać je sezamem, makiem lub czym jeszcze chcemy ;) 
Paszteciki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 160-170 stopniach przez 15-20 minut, aż wierzch będzie rumiany. 


(na podstawie przepisu z tej strony)

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Wygląda rewelacyjnie:) już sobie wyobrażam jak musiały smakować:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam identyczne z kapustą i grzybami na wigilię i smakowały wszystkim, a że mam w domu samych mięsożerców, to muszę koniecznie wypróbować tych z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to ciasto jest bardzo uniwersalne i można z niego kombinować wiele farszów :)

      Usuń
  3. Nigdy nie robiłam sama tego typu pasztecików. Czas to zmienić - zdecydowanie mnie do tego zachęcasz swoimi pięknymi zdjęciami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za pasztecikami, ale jak patrzę na zdjęcie tych twojej roboty, to mam ochotę je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdjęcia wszystkich potraw są piękne, paszteciki w smaku super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Są świetne i jako przystawka i jako dodatek do barszczu :)

    OdpowiedzUsuń