Paszteciki z mięsem
Bardzo smaczne paszteciki, które w świetny sposób pozwalają wykorzystać mięso z rosołu. Są doskonałe jako dodatek do czerwonego barszczu :)
Ich dodatkową zaletą jest to, że po upieczeniu można je bez problemu mrozić, a przed podaniem wystarczy włożyć do piekarnika na około 15 minut.
PASZTECIKI Z MIĘSEM
ciasto:
- 4 szklanki maki,
- 1 opakowanie drożdży instant,
- 250g masła lub margaryny,
- 250g kwaśnej śmietany 18%,
- 3 żółtka,
- 1 łyżeczka cukru,
- spora szczypta soli
farsz:
- ok. 400g mięsa z rosołu,
- ok. 500g mielonej wieprzowiny,
- 2 białka,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz,
- słodka i ostra papryka w proszku,
- majeranek,
- odrobina gałki muszkatołowej
dodatkowo:
- 1 roztrzepane białko do posmarowania,
- do posypania: sezam, mak, kminek lub czarnuszka
Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mielone mięso i smażyć, aż mięso zrobi się brązowe. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Mięso z rosołu zmielić w maszynce i dodać do posmażonego mielonego. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką w proszku i odrobiną gałki. Dodać 2 białka jaj. Całość dokładnie połączyć.
Masło lub margarynę posiekać na stolnicy wraz z mąką. Dodać sól, cukier, śmietanę, żółtka i drożdże. Wyrobić miękkie ciasto. Ciasto podzielić na kilka porcji. Każdą porcję rozwałkować na pasek o szerokości 15 cm i grubości 0,5 cm. Farsz ułożyć wzdłuż i zwinąć rulon, układając „szwem” do dołu. Posmarować białkiem. Za pomocą ostrego noża pokroić na ukośne paszteciki. Posypać je sezamem, makiem lub czym jeszcze chcemy ;)
Paszteciki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 160-170 stopniach przez 15-20 minut, aż wierzch będzie rumiany.
(na podstawie przepisu z tej strony)
8 komentarze
Wygląda rewelacyjnie:) już sobie wyobrażam jak musiały smakować:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne zdjęcie:)
OdpowiedzUsuńRobiłam identyczne z kapustą i grzybami na wigilię i smakowały wszystkim, a że mam w domu samych mięsożerców, to muszę koniecznie wypróbować tych z mięsem :)
OdpowiedzUsuńBo to ciasto jest bardzo uniwersalne i można z niego kombinować wiele farszów :)
UsuńNigdy nie robiłam sama tego typu pasztecików. Czas to zmienić - zdecydowanie mnie do tego zachęcasz swoimi pięknymi zdjęciami.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za pasztecikami, ale jak patrzę na zdjęcie tych twojej roboty, to mam ochotę je zjeść :)
OdpowiedzUsuńzdjęcia wszystkich potraw są piękne, paszteciki w smaku super!
OdpowiedzUsuńSą świetne i jako przystawka i jako dodatek do barszczu :)
OdpowiedzUsuń