Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka ze szpinakiem, łososiem i mango

By 10:47 , , , ,

Jakiś czas temu kupiłam puszkę łososia w sosie własnym, nie mając za bardzo pomysłu, co z niego zrobić. Pierwotnie myślałam o paście kanapkowej, jednak jego smak – o wiele delikatniejszy niż w przypadku łososia wędzonego – mógłby utonąć wśród innych składników. Zwyciężyła prostota: łosoś wylądował na szpinakowym łożu w towarzystwie mango. Okazało się, że słodkie mango i lekko słony łosoś fantastycznie do siebie pasują :) 

Photobucket 

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I MANGO
(1 porcja) 
duża garść listków młodego szpinaku, 
1 mała puszka łososia w sosie własnym, 
½ dojrzałego mango,
1 łyżka migdałów pokrojonych w słupki,
1 łyżka oliwy, 
1 łyżka soku z pomarańczy, 
odrobina papryczki chili (zielonej lub czerwonej), 
sól morska i świeżo mielony pieprz 

Migdały uprażyć na suchej patelni. Szpinak umyć i osuszyć, umieścić w misce. Mango obrać i pokroić w plasterki. Łososia osączyć i ułożyć na szpinaku obok mango. 
Oliwę, sok z pomarańczy, posiekane chili, sól i pieprz wymieszać razem i polać sałatkę. Na koniec posypać migdałami.

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. o, fajna nuta egzotyki dzięki mango :] do spróbowania takie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Blog został nominowany do LBA, więcej informacji możecie znaleźć tutaj: http://creativetransformice.blogspot.com/2014/01/lba.html.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ktoś skopiował ten przepis, oraz wiele innych i dodał jako swój na facebooka https://www.facebook.com/1000pomyslownaobiad?hc_location=stream

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację, widzę, że ktoś sobie nieźle nabija "fanów" kosztem cudzej pracy :/

      Usuń
  4. Nie lubię zbytnio szpinaku, ale z mango i łososiem naprawdę prezentuje się świetnie! Dziękuję za przepis i dodaję bloga do polecanych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak można zamienić na roszponkę albo miks sałat :) pozdrawiam! :)

      Usuń
  5. Ciekawa,bardzo czym mogę zastąpić łososia??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może tuńczykiem z puszki w sosie własnym? :)

      Usuń