Obsługiwane przez usługę Blogger.

Panna cotta z mascarpone i pieczonym rabarbarem

By 19:00 ,

Z kwaskowatego rabarbaru można zrobić nie tylko ciasto i kompot. Upieczone z cukrem, delikatne kawałki łodyg świetnie przełamują słodycz wielu deserów. A ponieważ bardzo dawno nie robiłam panna cotty, wybór padł właśnie na nią. Panna cotta to ulubiony deser mojego M., który smakuje mu chyba pod każdą postacią. Tym razem zamiast śmietanki użyłam mascarpone, co nadało deserowi delikatnie serowego posmaku. Pycha! 


A inne słodkie przepisy z rabarbarem znajdziecie dziś u Gin, Chantel, Mopsika i Zuzi




 

PANNA COTTA Z MASCARPONE I PIECZONYM RABARBAREM 
(3 porcje) 
panna cotta z mascarpone: 
  • 250 g mascarpone, 
  • 250 ml mleka, 
  • 60 g cukru, 
  • 1/2 laski wanilii, 
  • 2,5 łyżeczki (8 g) żelatyny 

pieczony rabarbar: 
  • 2-3 łodygi rabarbaru, 
  • 2 łyżki brązowego cukru, 
  • 1 łyżka cukru kryształu zwykłego), 
  • 1/2 laski wanilii 

Żelatynę wsypać do szklanki, wlać 3-4 łyżki zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 
Do rondla włożyć mascarpone, stopniowo dodając mleko, utrzeć mikserem lub mieszać trzepaczką, aż mascarpone i mleko połaczą się w jednolitą, płynną masę. Pół laski wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka i razem z oskrobaną skórką dodać do mleka i mascarpone. Wsypać cukier, rondel postawić na niewielkim ogniu i całość podgrzać, aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się gorąca (ale nie doprowadzać do wrzenia!). Usunąć skórki z wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i całość wymieszać trzepaczką, aż żelatyna się rozpuści. 
Masę rozlać do 3 kokilek lub filiżanek, ostudzić do temp. pokojowej, następnie wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin. 

Rabarbar umyć, odciąć końcówki, a łodygi pokroić na 3-4 cm kawałki. 
Do żaroodpornego naczynia wlać ok. 50 ml wody, dodać rabarbar, posypać brązowym i zwykłym cukrem. Drugie pół laski wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka i razem z oskrobaną skórką dodać do rabarbaru. Całość delikatnie przemieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 25-30 minut, aż rabarbar będzie miękki. Następnie wyjąć i pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej. 

Foremki z panna cottą zanurzyć na ok. 10 sekund w gorącej wodzie, następnie okroić nożem i delikatnie wyjąć deser na talerzyki. Podawać razem z upieczonym rabarbarem.

 



Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Taka panna cotta zachwyci każdego wielbiciela rabarbaru. Obłędna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nigdy nie robiłam panna cotty, a widzę, że nie jest to aż takie trudne. Ta z dodatkiem sosu rabarbarowego na pewno by mi smakowała ):

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam panna cottę! Świetny pomysł z dodaniem do nie mascarpone!

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam ostatnio panna cotte z rabarbarem, więc mogę tylko potwierdzić, że to połączenie smakowe świetnie się komponuje.
    Musze wypróbować wersję z mascarpone

    OdpowiedzUsuń