Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szybkie bułeczki mleczne bez mąki

By 17:20 , , , ,

Nietypowe bułeczki, które można zrobić dosłownie w krótką chwilę. Wywodzą się z diety proteinowej, dlatego nie zawierają mąki, a jedynie mleko w proszku i jajka. Nigdy nie byłam zwolenniczką diety białkowej jako takiej, jednak niektóre przepisy są ciekawe i inspirujące, dlaczego więc nie włączyć ich do normalnego, racjonalnego stylu żywienia? :) 
W oryginale mleko powinno być odtłuszczone, ja jednak użyłam pełnego, bo takie miałam napoczęte w lodówce, a chciałam je zużyć :) Ponoć mleko może być zarówno sproszkowane, jak i granulowane. Proporcje trzeba jednak dobrać nieco na oko, ponieważ 1 łyżka mleka w proszku jest niemal 2 razy cięższa niż granulowanego. 
Bułeczki mają słodkawy, mleczny posmak i świetnie nadadzą się jako baza słodkiego śniadania. Oczywiście ich konsystencja jest nieco inna niż tradycyjnych bułek – bardziej delikatna i odrobinę „gąbczasta”. Czytając opinie o nich w internecie, niektórzy skarżyli się, że wychodzą gumowate. Moje wcale jednak takie nie były – może to właśnie zasługa użycia pełnego mleka, a nie odtłuszczonego? 
Nam bardzo smakowały i na pewno jeszcze kiedyś wrócę do tego przepisu – zapewne wtedy, gdy za oknem będzie lał deszcz i nie będzie mi się chciało wychodzić z domu do piekarni ;) 
Dodam jeszcze tylko, że nie wiem niestety, jak długo takie bułeczki da się przechowywać, ponieważ wszystkie zjedliśmy na śniadanie ledwo wystygły ;) 

 



SZYBKIE BUŁECZKI MLECZNE BEZ MĄKI 
(5 sztuk) 
  • ok. 9 łyżek mleka w proszku, 
  • 3 średnie jajka, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 
Wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce. Ilość mleka w proszku dobrać tak, żeby masa była gęsta. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać okrągłe „kupki” z ciasta. Piec w 170 stopniach przez 10-12 minut, aż bułeczki będą zarumienione. 






(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Coś nieprawdopodobnego-z mleka w proszku bułeczki bardzo mnie zaciekawiły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i tylko trzy składniki?! kupuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie wygląda apetycznie i jest bajecznie proste :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, ja też nie wiedziałam, że można upiec bułeczki z mleka w proszku!

    OdpowiedzUsuń
  5. super jestem na diecie bezglutenowej i te bułeczki to cudo, będę zaglądać na Pani bloga szukając dalszych inspiracji. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Intrygujące, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, bułeczki bez mąki - to jest to czego szukam:) Na 100% wypróbuję. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. lepsze z cukrem i likrem i posypką mhh pycha polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Są przepyszne.Szczegolnie z dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A jaka jest kaloryka tych bułek?

    OdpowiedzUsuń