Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mazurek różano-migdałowy

By 11:15 , ,

Ostatni wielkanocny przepis w tym roku to mazurek różano-migdałowy, który pojawił się na naszym świątecznym stole. Kruchy spód, konfitura różana i delikatna masa śmietankowo-migdałowa. Jest pyszny. Naprawdę warto było go zrobić :) 

 

MAZUREK RÓŻANO-MIGDAŁOWY 
  • kruche ciasto wykonane z tego przepisu
  • 8 łyżek konfitury różanej, 
  • 1-2 łyżki soku z cytryny 

masa: 
  • 300ml śmietanki 30%, 
  • ½ szklanki cukru, 
  • 120g mielonych migdałów, 
  • 1 żółtko, 
  • 1 czubata łyżeczka mąki, 
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 
  • kilka kropli koncentratu buraczanego* 

do dekoracji: 
  • całe migdały, 
  • wiśnie kandyzowane 

Ze schłodzonego kruchego ciasta odkroić ¼, a pozostałą część rozwałkować na prostokąt. Okrawki i odłożoną część uformować w cienkie wałeczki i splatać po dwa. Przykleić je wzdłuż boków mazurka oraz przez środek, tworząc „okno”. Spód mazurka gęsto ponakłuwać widelcem. Zapiec w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut, aż będzie złocistobrązowy. 
Przygotować masę: Śmietankę wlać do rondla, dodać cukier i gotować 10 minut na małym ogniu. Żółtko zmiksować z mąką w misce. Cały czas miksując, wlewać cienkim strumykiem wrzącą śmietankę. Dodać mielone migdały, postawić z powrotem na ogniu u gotować jeszcze chwilę, nieustannie mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt z wanilii i koncentrat buraczany dla koloru. Dokładnie wymieszać. 
Konfiturę zmieszać z sokiem z cytryny, tak aby była lekko kwaskowata. Rozsmarować ją na spodzie mazurka. Na konfiturze rozsmarować ciepłą masę budyniową. Udekorować migdałami i wiśniami kandyzowanymi. 
 Mazurek zostawić na co najmniej kilka godzin, aby masa stężała. 


* Zamiast koncentratu buraczanego można dodać odrobinę czerwonego barwnika, jeśli ktoś woli. Albo zostawić masę w naturalnym, kremowym kolorze. 


(inspiracja: "Moje Gotowanie" 4/2003 z moimi wieloma zmianami ;)


Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Ale mam smaka teraz. Hmm ja nawet nie wiem co tam się na Wielkanoc przyrządza bo nie obchodziłam nigdy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny, bardzo dekoracyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny! już sobie wyobrażam smak - róż i migdał, musi być pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie tylko wygląda, ale na pewno też smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolor ma uroczy :) Musiał ślicznie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem strasznym łasuchem a mazurki lubię w szczególności:) twój wygląda bardzo smakowicie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń