Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kremowy łosoś pieczony na ratatouille

By 19:00 ,

Z tęsknoty za latem... Łosoś pod pierzynką z kremowego serka pieczony na ratatouille z letnich warzyw. Pyszne danie. Nic, tylko zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że właśnie je się niespiesznie lunch gdzieś na południu Francji :) 

Danie przygotowane razem z Maggie w ramach wspólnego gotowania. 
Przepis podaptrzony na BBC GoodFood z moimi zmianami. 

Photobucket 

KREMOWY ŁOSOŚ PIECZONY NA RATATOUILLE 
(2 porcje) 
2 filety z łososia po 150g każdy, 
100g kremowego serka (np. „Twój Smak” lub „Philadelphia”), 
½ ząbka czosnku, 
sól i pieprz, 
1 łyżka obranych pistacji (mogą być solone), 
2 łyżki płatków migdałowych 

ratatouille: 
½ cukinii, 
½ bakłażana, 
1 czerwona papryka, 
½ żółtej papryki, 
½ zielonej papryki, 
½ puszki pomidorów, 
½ szklanki bulionu warzywnego, 
1 ząbek czosnku, 
sól i pieprz, 
zioła prowansalskie, 
listki bazylii, 
1 łyżka oliwy 

Bakłażana pokroić w ćwierćplasterki, cukinię w półplasterki, a papryki w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, krótko podsmażyć ząbek czosnku, następnie wrzucić pokrojone warzywa i smażyć ok. 5 minut, mieszając. Dodać pomidory z puszki, wlać bulion i dusić ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać kilka posiekanych listków bazylii, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku. 
Gotowe ratatouille przełożyć do dwóch mniejszych lub 1 większego naczynia żaroodpornego. 
Filety z łososia umyć i usunąć z nich skórę. Ułożyć je na ratatouille, posypać solą i pieprzem. 
Serek wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną pieprzu. Warstwę serka rozłożyć na filetach. 
Pistacje i płatki migdałów zblendować lub bardzo drobno posiekać. Posypać nimi serek na łososiu. 
Piec w 180 stopniach przez 20 minut.


 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. danie pełnowartościowe i smakowite. pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. no i mam pomysł na dzisiejszy obiad. Zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń