Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym
To chyba jedna z moich ulubionych zup ;) Robiłam ją już 2 razy i na pewno na tym nie poprzestanę. Jest aromatyczna i rozgrzewająca. I do tego ten kolor, na który tak miło popatrzeć w pochmurne, szare dni :)
Przepis od Panny Malwinny.
TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM
(przepis na 4 porcje)
800ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
400ml mleka kokosowego,
1 cebulka dymka,
2-3 ząbki czosnku,
1 mała papryczka chili,
1 łyżka świeżo startego imbiru,
1 łodyga trawy cytrynowej (albo 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej ze słoiczka),
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka kuminu,
½ łyżeczki mielonej kolendry,
2 łyżki sosu rybnego (zastąpiłam jasnym sosem sojowym),
1 łyżeczka brązowego cukru,
sok z ½ limonki,
300g filetu z kurczaka,
150 g pieczarek,
160g makaronu do dań azjatyckich (użyłam makaronu nitek z fasoli mung),
1 łyżka oleju,
świeża kolendra do dekoracji
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę dymkę (białą część), czosnek, chili (bez pestek) i starty imbir. Smażyć chwilę na niezbyt dużym ogniu, następnie dodać kurkumę, kolendrę i kumin, smażyć kolejne 30 sekund. Wlać bulion i mleko kokosowe, zagotować. Kurczaka pokroić na małe paseczki, pieczarki na plasterki i razem wrzucić do zupy. Dodać sos rybny (lub sojowy), sok z limonki, cukier i posiekana trawę cytrynową. Gotować na niedużym ogniu ok. 8-10 minut.
Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić i rozłożyć do 4 miseczek (ja go dodatkowo kroję na mniejsze kawałki, aby łatwiej było go jeść ;)
Zupę rozlać do miseczek, udekorować szczypiorem z cebulki i świeżą kolendrą, kawałkami chili i ewentualnie plastrami limonki.
11 komentarze
od jakiegoś czasu poszukuję dobrego przepisu na tajską zupę, skoro tak bardzo rekomendujesz, zapisuję! ;)
OdpowiedzUsuńZupa wygląda pysznie. Nigdy nie próbowałam niczego z trawą cytrynową.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Trawa cytrynowa jest znacząca? Wszystkie składniki mam, oprócz trawy, i nie wiem, czy robić? :)
OdpowiedzUsuńTrawa cytrynowa trochę wzbogaca smak, ale nie jest niezbędna. Rób, rób :) możesz dodać jakieś 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki zamiast tej trawy :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa dodaje jeszcze cukinie młodą. :) Pycha !
OdpowiedzUsuńPyszna zupka!! Dzięki za świetny przepis.
OdpowiedzUsuńWitam. Czy jeśli chcę zrobić większą porcję owej zupy - powiedzmy na 8 porcji - to tych składników muszę użyć dwa razy tyle w rzeczywistości? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, wszystkie składniki w podwójnej ilości, jednak czas gotowania pozostaje bez zmian :)
Usuńchciałbym użyć krewetek koktajlowych zamiast kurczaka, w którym momencie gotowania je dodać
OdpowiedzUsuńW tym samym czasie co kurczaka, ale krewetki trzeba gotować krócej - wystarczy 4-5 minut. :)
Usuń