Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

By 10:45 , , ,

To chyba jedna z moich ulubionych zup ;) Robiłam ją już 2 razy i na pewno na tym nie poprzestanę. Jest aromatyczna i rozgrzewająca. I do tego ten kolor, na który tak miło popatrzeć w pochmurne, szare dni :) 

Przepis od Panny Malwinny

Photobucket
tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM 
(przepis na 4 porcje)
800ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 
400ml mleka kokosowego, 
1 cebulka dymka, 
2-3 ząbki czosnku, 
1 mała papryczka chili, 
1 łyżka świeżo startego imbiru, 
1 łodyga trawy cytrynowej (albo 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej ze słoiczka), 
1 łyżeczka kurkumy, 
1 łyżeczka kuminu, 
½ łyżeczki mielonej kolendry, 
2 łyżki sosu rybnego (zastąpiłam jasnym sosem sojowym), 
1 łyżeczka brązowego cukru, 
sok z ½ limonki, 
300g filetu z kurczaka, 
150 g pieczarek,
160g makaronu do dań azjatyckich (użyłam makaronu nitek z fasoli mung),
1 łyżka oleju,
świeża kolendra do dekoracji

W rondlu rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę dymkę (białą część), czosnek, chili (bez pestek) i starty imbir. Smażyć chwilę na niezbyt dużym ogniu, następnie dodać kurkumę, kolendrę i kumin, smażyć kolejne 30 sekund. Wlać bulion i mleko kokosowe, zagotować. Kurczaka pokroić na małe paseczki, pieczarki na plasterki i razem wrzucić do zupy. Dodać sos rybny (lub sojowy), sok z limonki, cukier i posiekana trawę cytrynową. Gotować na niedużym ogniu ok. 8-10 minut. 
Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić i rozłożyć do 4 miseczek (ja go dodatkowo kroję na mniejsze kawałki, aby łatwiej było go jeść ;) 
Zupę rozlać do miseczek, udekorować szczypiorem z cebulki i świeżą kolendrą, kawałkami chili i ewentualnie plastrami limonki. 
 
Photobucket
tajska zupa z kurczakiem przepis

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. od jakiegoś czasu poszukuję dobrego przepisu na tajską zupę, skoro tak bardzo rekomendujesz, zapisuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa wygląda pysznie. Nigdy nie próbowałam niczego z trawą cytrynową.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trawa cytrynowa jest znacząca? Wszystkie składniki mam, oprócz trawy, i nie wiem, czy robić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trawa cytrynowa trochę wzbogaca smak, ale nie jest niezbędna. Rób, rób :) możesz dodać jakieś 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki zamiast tej trawy :)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodaje jeszcze cukinie młodą. :) Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna zupka!! Dzięki za świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. Czy jeśli chcę zrobić większą porcję owej zupy - powiedzmy na 8 porcji - to tych składników muszę użyć dwa razy tyle w rzeczywistości? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, wszystkie składniki w podwójnej ilości, jednak czas gotowania pozostaje bez zmian :)

      Usuń