Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa krem z pieczarek

By 11:04 , , ,

Na pewno wiele z Was jadło kiedyś zupę pieczarkową z proszku. A czytaliście w takich wypadkach skład? Jeśli tak, to pewnie zdziwiło Was, że pieczarki (lub ekstrakt pieczarkowy) stanowią tam tylko około 3% całego składu. Mnie też to zawsze zastanawiało – jak mało można dodać pieczarek, by nazwać zupę w proszku zupą pieczarkową? 
Dlatego proponuję zrobić taki krem samodzielnie. Zupę prawdziwie pieczarkową. To naprawdę nie jest trudne :) 
Niestety zupa pieczarkowa ma to do siebie, że jej kolor nie jest zbyt ciekawy (jak stwierdził mój luby: „to coś wygląda jak beton”) ale po odpowiednim udekorowaniu nada się nawet na specjalne okazje ;) 

Photobucket 

ZUPA KREM Z PIECZAREK 
(na 4 porcje)
500g pieczarek, 
2 średnie ziemniaki, 
1 cebula, 
1 litr bulionu warzywnego, 
ok. 100ml śmietanki do zup (18%) + trochę do dekoracji, 
¼ szklanki białego wina (opcjonalnie),
2 łyżki masła, 
sól i pieprz, 
natka pietruszki, 
groszek ptysiowy lub grzanki 

Pieczarki oczyścić i pokroić. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć pieczarki, aż soki, które puszczą odparują. 
W garnku stopić pozostałe masło i zeszklić posiekaną cebulę. Wlać bulion, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotować. 
Trochę pieczarek odłożyć, a resztę dodać do zupy. Gotować ok. 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 
Do zupy wlać wino i całość zmiksować na krem. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Zupę rozlać na talerze. Każdą porcję udekorować odłożonymi wcześniej pieczarkami, kleksami ze śmietanki i natką pietruszki. 
Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. 


”PieczarkowyTydzien2013″

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Przepyszna. Najlepsza domowa, a nie tam z jakiegoś proszku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowała na pewno wybornie i udekorowałaś ją cudnie, a to bardzo ciężka zupa do zdjęć ;) Dziękuję za dodanie do akcji!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kremy, ale chyba nie podchodzi mi pieczarkowy.
    chociaż prezentuje się cudownie :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieknie wyglada ta zupa, musze w koncu kiedys taka przygotowac;)

    OdpowiedzUsuń
  5. moja kuzynka mając 10 lat mówiła na pieczarkową "szara zupa" :)

    OdpowiedzUsuń