Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kopytka pikantne

By 11:14 , , ,

Trochę inne kopytka o delikatnym posmaku żółtego sera. Okraszone słonecznikiem i boczkiem, podane z surówką, mogą stanowić samodzielne danie obiadowe. Można je także podać jako dodatek do mięsa (wtedy już bez okrasy). W wersji wege oczywiście pomijamy boczek. Warto spróbować :) 

Photobucket 

KOPYTKA PIKANTNE (Z SEREM ŻÓŁTYM) 
750g ziemniaków, 
150g żółtego sera (tylżyckiego lub cheddara), 
1 jajko, ok. 1 szklanki mąki, 
100g wędzonego boczku, 
1 łyżka nasion słonecznika, 
sól i pieprz 

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 
Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Gdy będą zimne, dodać żółty ser, jajko, szczyptę pieprzu i tyle mąki, aby dało się zagnieść elastyczne, nie klejące się ciasto. 
Na posypanej mąką stolnicy uformować wałki , lekko je spłaszczyć i pokroić na ukośne kluski. 
Kopytka gotować w dużej ilości osolonej wody, ok. 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. 
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, wsypać lekko zrumienione na suchej patelni nasiona słonecznika i polać kopytka. 
Podawać z surówką z kiszonej kapusty (albo inną ;) 


(źródło: M. Grzymska, A. Janikos „Dla każdego coś smacznego”)

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Oj jak ja bym zjadła takie kopytka ze skwareczkami :))) mmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pysznosci!!!!!!!!!!!!!! mniammmmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. O, jakie fajne, smakowite kopytka. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha!
    ale mi narobiłaś smaku na takie kopytka:D

    OdpowiedzUsuń
  5. jako fanka kopytek i klusek wszelakich muszę stwierdzić, że te wydają się kuszące i z pewnością kiedyś je zrobię :) i ten słoneczko do omaszczenia mmmmm!! :))

    OdpowiedzUsuń