Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sakiewki z brokułami, serem pleśniowym i oliwkami

By 17:21 , , ,

Smakowite, chrupiące sakiewki z brokułowo-serowym wnętrzem to smakowita propozycja na obiad lub ciepłą przekąskę. Świetnie spisują się w roli pasztecików do barszczu. Nieskomplikowane i szybkie do zrobienia – polecam :) 

Photobucket 

SAKIEWKI Z BROKUŁAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I OLIWKAMI 
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g), 
200g brokułów (mogą być mrożone), 
100g sera z niebieską pleśnią (u mnie Lazur), 
12 szt. zielonych oliwek, 
1 żółtko, 
sól 

Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie – powinny być al dente, czyli lekko twardawe. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. 
Ciasto francuskie rozłożyć i podzielić na 6 kwadratów i 1 pasek szerokości ok. 3 cm, z którego będą wykrawane szczyty sakiewek. Na środek każdego kwadratu nałożyć po trochę brokułów i sera. Rogi ciasta zawinąć do góry, tworząc sakiewkę. Do każdej sakiewki wetknąć po 2 oliwki, tak aby trochę wystawały. 
Z odkrojonego wcześniej paska ciasta wyciąć 6 małych kółek (np. nakrętką od napoju). Posmarować je roztrzepanym żółtkiem i przykleić na wierzchu każdej sakiewki. Całe paszteciki również posmarować żółtkiem. 
Piec w 220 stopniach ok. 15-20 minut, aż będą rumiane. 


(inspiracja: „Pierogi Świata” H. Szymanderskiej, z moimi zmianami) 


Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Boshh! Takie pyszności!! Ser pleśniowy i brokułki = niestety oliwek nie znoszę ale bakłażana i kalafior i cokolwiek innego mogę walnąć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, takie paszteciki dają duże pole manewru, oliwki można spokojnie pominąć ;)

      Usuń
  2. Och!!!Ach!!! te dwa słowa mówią same za siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale,superrr,oliwki zdecydowanie tak!Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne :) wariacje na temat ciasta francuskiego są niezliczone :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham ciasto francuskie pod każdą postacią, mniam!

    Karola

    OdpowiedzUsuń