Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z kalarepką, kiełkami i ciecierzycą

By 11:21 , , , ,

Ostatnio zapałałam ogromną sympatią do kalarepki. Lubię ją chrupać na surowo bez niczego albo dodawać do sałatek. Na przykład do takiej jak ta :) 

Photobucket 

SAŁATKA Z KALAREPKĄ, KIEŁKAMI I CIECIERZYCĄ 
(1 porcja) 
1 garść miksu sałat z roszponką, 
1 garść rukoli, 
2 łyżki kiełków (u mnie kiełki brokuła), 
½ kalarepki, 
1/3 ogórka, 
2 łyżki ciecierzycy z puszki, 
1 łyżeczka oliwy, 
1 łyżeczka soku z cytryny, 
szczypta suszonych pomidorów w płatkach, sól i pieprz 

Sałatę, rukolę i kiełki umyć, osuszyć i wymieszać w misce. Kalarepkę i ogórka obrać. Ogórek pokroić w półplasterki, a kalarepkę w słupki. Dodać do sałaty. Cieciorkę przepłukać na sitku, osączyć i dodać do reszty składników. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i płatkami suszonych pomidorów. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Powstałym sosem skropić sałatkę. 


(luźno inspirowane przepisem z blogu doroty20w


Bar Sałatkowy u Peli zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Bardzo lubię kalarepkę. W takiej sałtce z pewnością również dobrze smakuje. :)
    Ja ją zjadam na surowo, ot tak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie pamiętam kiedy ją jadłam:) powiało latem

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie - tak wiosennie u Ciebie:)))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tego talerza właśnie kalarepka i sałata to dla mnie najbardziej wiosenne skojarzenie. Kiedyś pojawiały się jako nowalijki, nie były tak dostępne przez cały rok jak teraz. :)

    OdpowiedzUsuń