Obsługiwane przez usługę Blogger.

Lemon curd

By 00:00 ,

Lemon curd to angielski krem cytrynowy, który podbił serca (i kubki smakowe) ludzi na całym świecie :) Jego intensywny, kwaśno-słodki smak sprawia, że trudno pozostać wobec niego obojętnym. 
Według mnie – jest absolutnie boski w smaku. Świetnie nadaje się jako dodatek do ciast (szczególnie serników), ciasteczek, babeczek, naleśników i deserów. 

Przepis podpatrzyłam na blogu Domi :) 

Photobucket 

LEMON CURD 
1 duża cytryna, 
75g cukru pudru, 
2 średnie jajka, 
50g masła 

Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę wymieszać z cukrem. 
Jajka dokładnie roztrzepać razem z sokiem z cytryny.
W garnku zagotować niewielką ilość wody. Nad garnkiem ustawić miskę z cukrem - tak, aby nie dotykała wody. Wlać masę jajeczną i dodać masło. Podgrzewać całość na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać budyń – trwa to ok. 10-20 minut. 
Gorącą masę przelać do słoiczka i zostawić do ostudzenia. Następnie zamknąć słoiczek i przechowywać masę w lodówce do ok. 1 tygodnia (wg niektórych źródeł max. 2 tygodnie). 


Photobucket

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Aż mi głupio, że jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszny. Lubię go np do naleśników. A nawet i łyżeczką wyjadany hehe;D
    Dawno nie robiłam. Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. absolutnie boski:) trudno obok przejść obojętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeden z moich ulubionych dodatków do wszystkiego, chyba jeszcze tylko na kanapkach go nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię, śliczne zdjęcia Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No i nic się nie chwalisz, że zrobiłaś? :))

    Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń