Mięsne kulki z owocami
Klopsiki z owocami pewnie nie wszystkim przypadną do gustu, ale jeśli lubicie połączenie mięso + owoce, to myślę, że warto spróbować. Nam taki obiad „na słodko” bardzo smakował :)
MIĘSNE KULKI Z OWOCAMI
(4 porcje)
- 500g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego lub z indyka),
- ½ czerstwej bułki kajzerki,
- 2/3 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 1 jabłko,
- 1 gruszka,
- 1 banan,
- 10 szt. suszonych śliwek,
- 10 szt. suszonych moreli,
- sól,
- pieprz,
- suszone oregano,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki curry,
- 2 łyżki oleju
Bułkę namoczyć w mleku.
Mięso włożyć do miski, bić jajko, dodać odciśniętą z mleka bułkę, sól, pieprz i sporą szczyptę oregano. Dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej formować nieduże kulki (najlepiej wilgotnymi dłońmi). Klopsiki obsmażyć ze wszystkich stron na małej ilości oleju – najlepiej w dwóch partiach.
Jabłko, gruszkę i banana obrać i pokroić na kawałki. Razem z suszonymi owocami dodać do klopsików. Podlać szklanką wody, doprawić solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i ostrą oraz curry. Dusić ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owoce zmiękną, woda nieco odparuje, a sos się zagęści.
Podawać z kaszą kuskus lub ryżem.
(inspiracja: T. Barowicz „Pyszności z mielonego mięsa” z moimi zmianami)
2 komentarze
Ja wyjątkowo lubię takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńale fajne danie! zrobię może w tym tygodniu....:)
OdpowiedzUsuń