Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mięsne kulki z owocami

By 13:06 , , ,

Klopsiki z owocami pewnie nie wszystkim przypadną do gustu, ale jeśli lubicie połączenie mięso + owoce, to myślę, że warto spróbować. Nam taki obiad „na słodko” bardzo smakował :) 

Photobucket 

MIĘSNE KULKI Z OWOCAMI 
(4 porcje) 
500g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego lub z indyka), 
½ czerstwej bułki kajzerki, 
2/3 szklanki mleka, 
1 jajko, 
1 jabłko, 
1 gruszka, 
1 banan, 
10 szt. suszonych śliwek, 
10 szt. suszonych moreli, 
sól, 
pieprz, 
suszone oregano, 
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku, 
½ łyżeczki curry, 
2 łyżki oleju 

Bułkę namoczyć w mleku. 
Mięso włożyć do miski, bić jajko, dodać odciśniętą z mleka bułkę, sól, pieprz i sporą szczyptę oregano. Dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej formować nieduże kulki (najlepiej wilgotnymi dłońmi). Klopsiki obsmażyć ze wszystkich stron na małej ilości oleju – najlepiej w dwóch partiach. 
Jabłko, gruszkę i banana obrać i pokroić na kawałki. Razem z suszonymi owocami dodać do klopsików. Podlać szklanką wody, doprawić solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i ostrą oraz curry. Dusić ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owoce zmiękną, woda nieco odparuje, a sos się zagęści. 

Podawać z kaszą kuskus lub ryżem. 


(inspiracja: T. Barowicz „Pyszności z mielonego mięsa” z moimi zmianami) 


klopsiki i pulpety

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Ja wyjątkowo lubię takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajne danie! zrobię może w tym tygodniu....:)

    OdpowiedzUsuń