Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mięsne kulki z owocami

By 13:06 , , ,

Klopsiki z owocami pewnie nie wszystkim przypadną do gustu, ale jeśli lubicie połączenie mięso + owoce, to myślę, że warto spróbować. Nam taki obiad „na słodko” bardzo smakował :)

 

MIĘSNE KULKI Z OWOCAMI 
(4 porcje) 
  • 500g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego lub z indyka), 
  • ½ czerstwej bułki kajzerki, 
  • 2/3 szklanki mleka, 
  • 1 jajko, 
  • 1 jabłko, 
  • 1 gruszka, 
  • 1 banan, 
  • 10 szt. suszonych śliwek, 
  • 10 szt. suszonych moreli, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • suszone oregano, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki curry, 
  • 2 łyżki oleju 

Bułkę namoczyć w mleku. 
Mięso włożyć do miski, bić jajko, dodać odciśniętą z mleka bułkę, sól, pieprz i sporą szczyptę oregano. Dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej formować nieduże kulki (najlepiej wilgotnymi dłońmi). Klopsiki obsmażyć ze wszystkich stron na małej ilości oleju – najlepiej w dwóch partiach. 
Jabłko, gruszkę i banana obrać i pokroić na kawałki. Razem z suszonymi owocami dodać do klopsików. Podlać szklanką wody, doprawić solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i ostrą oraz curry. Dusić ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owoce zmiękną, woda nieco odparuje, a sos się zagęści. 

Podawać z kaszą kuskus lub ryżem. 


(inspiracja: T. Barowicz „Pyszności z mielonego mięsa” z moimi zmianami) 


klopsiki i pulpety

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze