Pieczony pstrąg faszerowany serem feta
Pstrągi faszerowane serem feta to przepis kuchni albańskiej, który znalazłam kiedyś na nieistniejącym już niestety blogu Grumków. Przepis od początku zapowiadał się dobrze, ale nie sądziłam, że ryby z tym nadzieniem będą aż tak pyszne! To jedne z najpyszniejszych pstrągów, jakie jadłam, serio :)
PIECZONY PSTRĄG FASZEROWANY SEREM FETA
(przepis na 2 porcje)
- 2 pstrągi,
- 1/2 cebuli,
- 100 g sera feta,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 czubate łyżki bułki tartej,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka posiekanego koperku,
- sól i pieprz,
- cytryna
Tuszki pstrągów umyć, oprószyć od wewnątrz solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekana cebulę i smażyć3-4 minuty, aż zmięknie i zacznie się lekko rumienić. Patelnię zdjąć z ognia, dodać pokruszony ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, natkę pietruszki, koperek i szczyptą pieprzu, całość dokładnie wymieszać. Powstałym farszem napełnić wnętrza pstrągów i ułożyć je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu pstrągów ułożyć wzdłuż pozostały farsz.
Piec 30 minut w 200°C.
Podawać z ćwiartkami cytryny do skropienia.
3 komentarze
feta musi się świetnie komponować z tak delikatną rybą :)
OdpowiedzUsuńJuż mi smakuje!
OdpowiedzUsuńto musi być genialne :)
OdpowiedzUsuń