Mini pizze z cukinii
Mini pizze z cukinii to przekąska, która przekona nawet zatwardziałych cukiniosceptyków ;) Plastry cukinii użyte zamiast klasycznego spodu do pizzy pozwalają na znaczne ograniczenie kalorii, więc można pałaszować je bez większych wyrzutów sumienia ;)
Tak przygotowane cukinie, podane z sałatką, mogą także stanowić doskonały i sycący obiad.
Składniki mini pizz można oczywiście dobierać według własnych upodobań - ja użyłam salami i papryki, ale świetnie sprawdzą się również pieczarki, czerwona cebula, oliwki itp. :)
W przepisie wyjątkowo nie podaję konkretnej ilości składników, bo cukinie mocno różnią się wielkością. Moja cukinia była naprawdę duża i zużyłam tylko jej część :)
MINI PIZZE Z CUKINII
- cukinia (u mnie żółta)
- sos pomidorowy (polecam domowej roboty sos do pizzy),
- starta mozzarella lub ser żółty,
- salami,
- czerwona papryka,
- suszone oregano,
- świeża bazylia,
- sól i pieprz
Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię (ja użyłam grillowej) i krótko obsmażyć plastry cukinii z obu stron, nie dopuszczając do zbytniego zrumienienia się (powinny nieco zmięknąć i się lekko obsuszyć).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej plastry cukinii, oprószyć je solą i pieprzem. Na każdym plastrze rozsmarować po 1 łyżeczce sosu pomidorowego i posypać startym serem.
Salami pokroić w paseczki, a paprykę w małą kostkę. Składniki ułożyć na warstwie sera i oprószyć oregano.
Piec w 220 stopniach przez ok. 12 minut (aż ser się stopi i zacznie lekko rumienić). Podawać na gorąco, udekorowane liśćmi świeżej bazylii.
1 komentarze
aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń