Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mini pizze z cukinii

By 18:49 , ,

Mini pizze z cukinii to przekąska, która przekona nawet zatwardziałych cukiniosceptyków ;) Plastry cukinii użyte zamiast klasycznego spodu do pizzy pozwalają na znaczne ograniczenie kalorii, więc można pałaszować je bez większych wyrzutów sumienia ;)
Tak przygotowane cukinie, podane z sałatką, mogą także stanowić doskonały i sycący obiad. 
Składniki mini pizz można oczywiście dobierać według własnych upodobań - ja użyłam salami i papryki, ale świetnie sprawdzą się również pieczarki, czerwona cebula, oliwki itp. :)
W przepisie wyjątkowo nie podaję konkretnej ilości składników, bo cukinie mocno różnią się wielkością. Moja cukinia była naprawdę duża i zużyłam tylko jej część :)


MINI PIZZE Z CUKINII
  • cukinia (u mnie żółta)
  • sos pomidorowy (polecam domowej roboty sos do pizzy),
  • starta mozzarella lub ser żółty,
  • salami,
  • czerwona papryka,
  • suszone oregano,
  • świeża bazylia,
  • sól i pieprz

Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię (ja użyłam grillowej) i krótko obsmażyć plastry cukinii z obu stron, nie dopuszczając do zbytniego zrumienienia się (powinny nieco zmięknąć i się lekko obsuszyć).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej plastry cukinii, oprószyć je solą i pieprzem. Na każdym plastrze rozsmarować po 1 łyżeczce sosu pomidorowego i posypać startym serem.
Salami pokroić w paseczki, a paprykę w małą kostkę. Składniki ułożyć na warstwie sera i oprószyć oregano.
Piec w 220 stopniach przez ok. 12 minut (aż ser się stopi i zacznie lekko rumienić). Podawać na gorąco, udekorowane liśćmi świeżej bazylii.


Warzywa dyniowate 2017

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze