Obsługiwane przez usługę Blogger.

Hreczanyki

By 11:05 , , , ,

Hreczanyki to popularne w bieszczadzkiej kuchni kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Będąc niedawno w Bieszczadach odniosłam wrażenie, że znajdują się w menu prawie każdej lokalnej karczmy i restauracji. 
Ich nazwa pochodzi właśnie od tej kaszy: "hreczka" czyli "gryka". Podobnie jak inne potrawy tego rejonu, hreczanyki pomimo swojej prostoty składników i wykonania smakują bardzo dobrze. Warunkiem koniecznym jest jednak dobre ich doprawienie: nie można zapomnieć o sporej ilości pieprzu, a i zdecydowanie warto dodać do masy podsmażoną cebulkę i czosnek. 
Hreczanyki wspaniale smakują z sosem pieczarkowym lub grzybowym lub też podane w towarzystwie zasmażanej kapusty.

Hreczanyki przepis

HRECZANYKI
(przepis na 4 porcje)
  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz,
  • szczypta majeranku,
  • olej do smażenia

Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miski, odstawić do lekkiego przestudzenia. 
W tym czasie cebulę bardzo drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż będzie złocista.
Podsmażoną cebulę przełożyć do miski z kaszą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielonej, jajka, 1 płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu i majeranek. Całość należy bardzo dobrze wymieszać, najlepiej dłonią (w przeciwnym razie kotlety mogą się rozpaść podczas smażenia). 
Wilgotnymi dłońmi uformować z masy 8 okrągłych, lekko spłaszczonych kotletów.
Kotlety smażyć na oleju, na średnim ogniu, z obu stron na brązowy kolor. 

Hreczanyki - kotlety z mięsa i kaszy gryczanej



Bieszczady we wrześniu

Piece do wypalania węgla drzewnego - kiedyś powszechne w tym regionie, dzisiaj jedne z ostatnich.


Kuchnia krajów słowiańskich 2017 Danie inspirowane podróżą 3

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Poznałam je właśnie dzięki mojej akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich". Zrobiłam z ciekawości, a teraz już na stałe są wpisane w domowe menu.
    Dziękuję za dodanie tak smacznego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. O, wspaniale.
    Ja używam kaszy kuskus do 'rozciagania' mięsa mielonego. A czasami soczewicy.
    Trzeba będzie dać szansę kaszy gryczanej.
    :)

    OdpowiedzUsuń