Hreczanyki
Hreczanyki to popularne w bieszczadzkiej kuchni kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Będąc niedawno w Bieszczadach odniosłam wrażenie, że znajdują się w menu prawie każdej lokalnej karczmy i restauracji.
Ich nazwa pochodzi właśnie od tej kaszy: "hreczka" czyli "gryka". Podobnie jak inne potrawy tego rejonu, hreczanyki pomimo swojej prostoty składników i wykonania smakują bardzo dobrze. Warunkiem koniecznym jest jednak dobre ich doprawienie: nie można zapomnieć o sporej ilości pieprzu, a i zdecydowanie warto dodać do masy podsmażoną cebulkę i czosnek.
Hreczanyki wspaniale smakują z sosem pieczarkowym lub grzybowym lub też podane w towarzystwie zasmażanej kapusty.
![]() |
Hreczanyki przepis |
HRECZANYKI
(przepis na 4 porcje)
- 500 g mielonej wieprzowiny,
- 200 g kaszy gryczanej,
- 1 duża cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- sól i pieprz,
- szczypta majeranku,
- olej do smażenia
Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miski, odstawić do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie cebulę bardzo drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż będzie złocista.
Podsmażoną cebulę przełożyć do miski z kaszą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielonej, jajka, 1 płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu i majeranek. Całość należy bardzo dobrze wymieszać, najlepiej dłonią (w przeciwnym razie kotlety mogą się rozpaść podczas smażenia).
Wilgotnymi dłońmi uformować z masy 8 okrągłych, lekko spłaszczonych kotletów.
Kotlety smażyć na oleju, na średnim ogniu, z obu stron na brązowy kolor.
![]() |
Bieszczady we wrześniu |
![]() |
Piece do wypalania węgla drzewnego - kiedyś powszechne w tym regionie, dzisiaj jedne z ostatnich. |

2 komentarze
Poznałam je właśnie dzięki mojej akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich". Zrobiłam z ciekawości, a teraz już na stałe są wpisane w domowe menu.
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie tak smacznego przepisu.
O, wspaniale.
OdpowiedzUsuńJa używam kaszy kuskus do 'rozciagania' mięsa mielonego. A czasami soczewicy.
Trzeba będzie dać szansę kaszy gryczanej.
:)