Crumble śliwkowe z orzechami
Crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką to deser idealny na każdą porę roku. Można go przygotować z dowolnych owoców, w zależności od tego, na jakie akurat mamy sezon. Na wczorajszy deser po niedzielnym obiedzie przygotowałam crumble ze śliwkami i orzechami. Kruszonkę wzbogaciłam dodatkowo w płatki owsiane, a śliwki doprawiłam cynamonem, aby uczynić deser jeszcze bardziej aromatycznym :)
Crumble przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia śliwkowych ciast i deserów razem z Gin.
CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHAMI
(przepis na 2 porcje)
- 12 śliwek węgierek,
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich,
- cynamon,
- 30 g zimnego masła,
- 30 g cukru,
- 20 g płatków owsianych,
- 35 g mąki
Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Ułożyć je w dwóch żaroodpornych foremkach, oprószyć cynamonem i posypać orzechami.
Do miski włożyć masło, dodać cukier, płatki owsiane, mąkę i szczyptę cynamonu. Całość rozdrobnić w palcach, aż powstanie kruszonka. Jeśli kruszonka za bardzo się lepi, można dodać jeszcze trochę mąki. Kruszonką posypać owoce.
Piec w 200 stopniach C przez ok. 20 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru.
Podawać na ciepło.
2 komentarze
Boskie! Do tego gałka lodów waniliowych, i jestem w niebie... :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Przy najbliższej okazji zrobię i na pewno dam znać jak wyszło :) No i pokombinuję z dodatkami!
OdpowiedzUsuń