Obsługiwane przez usługę Blogger.

Crumble śliwkowe z orzechami

By 20:20 , ,

Crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką to deser idealny na każdą porę roku. Można go przygotować z dowolnych owoców, w zależności od tego, na jakie akurat mamy sezon. Na wczorajszy deser po niedzielnym obiedzie przygotowałam crumble ze śliwkami i orzechami. Kruszonkę wzbogaciłam dodatkowo w płatki owsiane, a śliwki doprawiłam cynamonem, aby uczynić deser jeszcze bardziej aromatycznym :)

Crumble przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia śliwkowych ciast i deserów razem z Gin.



CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHAMI
(przepis na 2 porcje)
  • 12 śliwek węgierek,
  • 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich,
  • cynamon,
  • 30 g zimnego masła,
  • 30 g cukru,
  • 20 g płatków owsianych,
  • 35 g mąki

Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Ułożyć je w dwóch żaroodpornych foremkach, oprószyć cynamonem i posypać orzechami.
Do miski włożyć masło, dodać cukier, płatki owsiane, mąkę i szczyptę cynamonu. Całość rozdrobnić w palcach, aż powstanie kruszonka. Jeśli kruszonka za bardzo się lepi, można dodać jeszcze trochę mąki. Kruszonką posypać owoce.
Piec w 200 stopniach C przez ok. 20 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru.
Podawać na ciepło.


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Boskie! Do tego gałka lodów waniliowych, i jestem w niebie... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Przy najbliższej okazji zrobię i na pewno dam znać jak wyszło :) No i pokombinuję z dodatkami!

    OdpowiedzUsuń