Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bałkański kajmak domowej roboty

By 23:00 , , , ,

Kajmak znany w Polsce jest słodką masą z mleka gotowanego z cukrem. Nie każdy jednak wie, że pod tą nazwą kryje się także słone smarowidło popularne na niemal całych Bałkanach oraz w Turcji. Cytując Wikipedię, kajmak "przygotowuje się poprzez zagotowanie mleka, wlanie delikatnie na wierzch gęstej śmietany i pozostawienie na małym ogniu na ok. dwie godziny, a następnie zebranie śmietanki z wierzchu i odłożenie jej na pewien czas (od kilku godzin do nawet dni) do stygnięcia i fermentacji". 
Będąc w Chorwacji miałam okazję spróbować kajmaku, a także przywieźć go do Polski. Bardzo nam posmakował, dlatego gdy skończyliśmy opakowanie, zaczęłam się zastanawiać jak samodzielnie zrobić takie smarowidło. Jak się jednak okazuje, nie jest to takie proste. Przepis jest nie tylko czasochłonny, ale także wymaga użycia niepasteryzowanego mleka i śmietany, stanowi barierę trudną do pokonania dla przeciętnego mieszczucha ;)
Na szczęście na tej stronie znalazłam przepis dedykowany wszystkim Chorwatom na emigracji, którym kajmaku brakuje. Przepis jest - sądząc po niezwykle entuzjastycznych komentarzach - doskonałą domową wersją kajmaku ze składników, które dostępne są w każdym sklepie. Ponadto ten kajmak robi się błyskawicznie i zupełnie bezproblemowo. Nie wahając się długo skorzystałam z przepisu i przyznać muszę, że taki kajmak smakuje niemal identycznie jak ten, który przywiozłam z Chorwacji. Polecam więc go i Wam :)

Kajmak przygotowałam w dwóch wersjach smakowych: podstawowej i z dodatkiem suszonych pomidorów :)



KAJMAK DOMOWEJ ROBOTY
  • 125 g miękkiego masła,
  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,
  • 1 kostka sera typu feta (270 g),
  • szczypta soli
  • opcjonalnie ok. 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Serek wiejski dokładnie rozgnieść widelcem w misce. Dodać masło, śmietanę, ser feta i szczyptę soli, całość dokładnie zmiksować mikserem do połączenia składników.

W wersji smakowej można dodać także bardzo drobno posiekane suszone pomidory i całość dokładnie zmiksować.


Chorwacja, widok na Split



Kuchnia krajów słowiańskich 2017 Danie inspirowane podróżą 3

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. pyyychaaa, zupełnie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mnie zaskoczyłaś kajmakiem na słono! Pewnie nie tylko mnie :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ilu gramowa kostka fety ?

    OdpowiedzUsuń
  4. przywiozłam sobie kajmak z wakacji w Chorwacji, nie pomyslałabym, że można go zrobić w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja przywiozłem z Serbii 😁

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki serek wiejski taki ziarnisty czy mielony jak na sernik? Czy zwykła kostka sera wiejskiego i ile procent pół tłusty czy tłusty. A może Pani mi przesłać zdjęcia na email jakie składniki dokładnie jakie pani produkty Dodała?? Będę wdzięczna bardzo z góry Bo serki różne są Ja mieszkam w Niemczech i w Polsce też jednocześnie Tzn pracuje w Niemczech Tu ser feta jest inny jak w Polsce ale też jest biały ser inny Jak w polskim sklepie to dostanę kostkę sera ale składniki mogą być mimo wszystko inne. Będę wdzięczna jeśli pani mi przyślę zdjęcia lub dokładnie nazwy jakie serki mam mieszać bo ser serowi nie równy. :)) ja bardzo lubię to ciulapcici to tu można kupić Ale to do tego ta bułka i ser jak oni oryginalne jedzą jeszcze nigdy nie miałam możliwości spróbować. Pozdrawiam serdecznie. Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek wiejski to ten ziarnisty. Ser typu feta może być zarówno ten prawdziwy, oryginalny jak i sałatkowy, taki bardziej mazisty np. Favita. W przypadku prawdziwej fety może być konieczne dodanie większej ilości śmietany. Proszę wyszukać w google grafikę "serek wiejski" i "Favita" :) Na maila niestety nie prześlę, bo nie mam do Pani maila, a poza tym mam maleńkie niemowlę i ostatnio cierpię na niedobór czasu :) pozdrawiam!

      Usuń
  7. update ;) Poszukiwałem podobnego przepisu, bo w 2017 roku starałem się wytworzyć kajmak zgodnie z recepturą przekazaną mi przez znajomych z Serbii (przy czym ostrzegali mnie, że temperatura jest ważna, jakość mleka, śmietana itp...) Nie wyszło źle, ale z momentem dodania soli (zbyt wcześnie - jeszcze był ciepły) po przechłodzeniu nadal nie miał konsystencji 'miękkiego masła'. Dzisiaj zrobiłem kajmak według tutejszego przepisu (z połowy porcji). Użyłem serka wiejskiego Pilos, masła Pilos, śmietany 12%, oraz greckiego sera feta 'Eridanous'(wiadomo - sobota w LIDL haha). Teraz kajmak się chłodzi. Po zblendowaniu (nie soliłem) kajmak przybrał gęstą, mazistą formę. W smaku jest zbyt 'fetowy'... ale JEST BAAAARDZO SMACZNY ! Gdy wybadałem wstępnie smak... uznałem, że śmietana może być jakiejkolwiek firmy... ale serek wiejski 'Krasnystaw' jest bardziej aromatyczny i posiada po otwarciu doskonałą śmietankę na wierzchu, co może przydać kajmakowi większej głębi... Przepis jest doskonały !!! [sic!]... Jak na miks gotowych składników smak jest bardzo zbliżony do kajmaku ze wsi bałkańskiej i dokładnie taki sam jak kajmak produkowany dla Serbii, Czarnogóry i Macedonii przez znajomą nam firmę PRESIDENT. Wniosek zatem jest oczywisty ! Przepis jest doskonały i sprawdzony przez gospodynie chorwackie na obczyźnie... Do własnego kajmaku (tak jak się go pamięta/lubi), trzeba użyć tych produktów, które nam osobiście smakują i będzie to naprawdę fajny dodatek do gorących kotletów schabowych, mielonych (uwielbiam jak kajmak się topi na gorących mięsach) lub na tostach i pajdach chleba. Hvala ! za odnalezienie tego przepisu!!! ;) Jutro rano otworzę słój z kajmakiem i jeżeli zgęstnieje na tyle, że będzie można go kroić nożem, to będzie wspaniałe śniadanie. Dodam tylko, że w czarnogórskim Zabljaku próbowałem kajmaku owczego i teraz myślę, że spróbuję użyć innego sera feta i dodać tylko połowę porcji przewidzianej dla fety. Pozostałą część zastąpię twarogiem owczym (w przypadku marketu poszukam brzyndzy albo bundza), wtedy po wstępnym rozrobnieniu śmietanę dodawać trzeba by było na końcu po troszku. Dziękuję Mirabelko !

    OdpowiedzUsuń