Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bałkański kajmak domowej roboty

By 23:00 , , , ,

Kajmak znany w Polsce jest słodką masą z mleka gotowanego z cukrem. Nie każdy jednak wie, że pod tą nazwą kryje się także słone smarowidło popularne na niemal całych Bałkanach oraz w Turcji. Cytując Wikipedię, kajmak "przygotowuje się poprzez zagotowanie mleka, wlanie delikatnie na wierzch gęstej śmietany i pozostawienie na małym ogniu na ok. dwie godziny, a następnie zebranie śmietanki z wierzchu i odłożenie jej na pewien czas (od kilku godzin do nawet dni) do stygnięcia i fermentacji". 
Będąc w Chorwacji miałam okazję spróbować kajmaku, a także przywieźć go do Polski. Bardzo nam posmakował, dlatego gdy skończyliśmy opakowanie, zaczęłam się zastanawiać jak samodzielnie zrobić takie smarowidło. Jak się jednak okazuje, nie jest to takie proste. Przepis jest nie tylko czasochłonny, ale także wymaga użycia niepasteryzowanego mleka i śmietany, stanowi barierę trudną do pokonania dla przeciętnego mieszczucha ;)
Na szczęście na tej stronie znalazłam przepis dedykowany wszystkim Chorwatom na emigracji, którym kajmaku brakuje. Przepis jest - sądząc po niezwykle entuzjastycznych komentarzach - doskonałą domową wersją kajmaku ze składników, które dostępne są w każdym sklepie. Ponadto ten kajmak robi się błyskawicznie i zupełnie bezproblemowo. Nie wahając się długo skorzystałam z przepisu i przyznać muszę, że taki kajmak smakuje niemal identycznie jak ten, który przywiozłam z Chorwacji. Polecam więc go i Wam :)

Kajmak przygotowałam w dwóch wersjach smakowych: podstawowej i z dodatkiem suszonych pomidorów :)



KAJMAK DOMOWEJ ROBOTY
  • 125 g miękkiego masła,
  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,
  • 1 kostka sera typu feta (270 g),
  • szczypta soli
  • opcjonalnie ok. 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Serek wiejski dokładnie rozgnieść widelcem w misce. Dodać masło, śmietanę, ser feta i szczyptę soli, całość dokładnie zmiksować mikserem do połączenia składników.

W wersji smakowej można dodać także bardzo drobno posiekane suszone pomidory i całość dokładnie zmiksować.


Chorwacja, widok na Split



Kuchnia krajów słowiańskich 2017 Danie inspirowane podróżą 3

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. pyyychaaa, zupełnie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mnie zaskoczyłaś kajmakiem na słono! Pewnie nie tylko mnie :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ilu gramowa kostka fety ?

    OdpowiedzUsuń
  4. przywiozłam sobie kajmak z wakacji w Chorwacji, nie pomyslałabym, że można go zrobić w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja przywiozłem z Serbii 😁

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki serek wiejski taki ziarnisty czy mielony jak na sernik? Czy zwykła kostka sera wiejskiego i ile procent pół tłusty czy tłusty. A może Pani mi przesłać zdjęcia na email jakie składniki dokładnie jakie pani produkty Dodała?? Będę wdzięczna bardzo z góry Bo serki różne są Ja mieszkam w Niemczech i w Polsce też jednocześnie Tzn pracuje w Niemczech Tu ser feta jest inny jak w Polsce ale też jest biały ser inny Jak w polskim sklepie to dostanę kostkę sera ale składniki mogą być mimo wszystko inne. Będę wdzięczna jeśli pani mi przyślę zdjęcia lub dokładnie nazwy jakie serki mam mieszać bo ser serowi nie równy. :)) ja bardzo lubię to ciulapcici to tu można kupić Ale to do tego ta bułka i ser jak oni oryginalne jedzą jeszcze nigdy nie miałam możliwości spróbować. Pozdrawiam serdecznie. Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek wiejski to ten ziarnisty. Ser typu feta może być zarówno ten prawdziwy, oryginalny jak i sałatkowy, taki bardziej mazisty np. Favita. W przypadku prawdziwej fety może być konieczne dodanie większej ilości śmietany. Proszę wyszukać w google grafikę "serek wiejski" i "Favita" :) Na maila niestety nie prześlę, bo nie mam do Pani maila, a poza tym mam maleńkie niemowlę i ostatnio cierpię na niedobór czasu :) pozdrawiam!

      Usuń