Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bałkański kajmak domowej roboty

By 23:00 , , , ,

Kajmak znany w Polsce jest słodką masą z mleka gotowanego z cukrem. Nie każdy jednak wie, że pod tą nazwą kryje się także słone smarowidło popularne na niemal całych Bałkanach oraz w Turcji. Cytując Wikipedię, kajmak "przygotowuje się poprzez zagotowanie mleka, wlanie delikatnie na wierzch gęstej śmietany i pozostawienie na małym ogniu na ok. dwie godziny, a następnie zebranie śmietanki z wierzchu i odłożenie jej na pewien czas (od kilku godzin do nawet dni) do stygnięcia i fermentacji". 
Będąc w Chorwacji miałam okazję spróbować kajmaku, a także przywieźć go do Polski. Bardzo nam posmakował, dlatego gdy skończyliśmy opakowanie, zaczęłam się zastanawiać jak samodzielnie zrobić takie smarowidło. Jak się jednak okazuje, nie jest to takie proste. Przepis jest nie tylko czasochłonny, ale także wymaga użycia niepasteryzowanego mleka i śmietany, stanowi barierę trudną do pokonania dla przeciętnego mieszczucha ;)
Na szczęście na tej stronie znalazłam przepis dedykowany wszystkim Chorwatom na emigracji, którym kajmaku brakuje. Przepis jest - sądząc po niezwykle entuzjastycznych komentarzach - doskonałą domową wersją kajmaku ze składników, które dostępne są w każdym sklepie. Ponadto ten kajmak robi się błyskawicznie i zupełnie bezproblemowo. Nie wahając się długo skorzystałam z przepisu i przyznać muszę, że taki kajmak smakuje niemal identycznie jak ten, który przywiozłam z Chorwacji. Polecam więc go i Wam :)

Kajmak przygotowałam w dwóch wersjach smakowych: podstawowej i z dodatkiem suszonych pomidorów :)



KAJMAK DOMOWEJ ROBOTY
  • 125 g miękkiego masła,
  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,
  • 1 kostka sera typu feta (270 g),
  • szczypta soli
  • opcjonalnie ok. 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju

Serek wiejski dokładnie rozgnieść widelcem w misce. Dodać masło, śmietanę, ser feta i szczyptę soli, całość dokładnie zmiksować mikserem do połączenia składników.

W wersji smakowej można dodać także bardzo drobno posiekane suszone pomidory i całość dokładnie zmiksować.


Chorwacja, widok na Split



Kuchnia krajów słowiańskich 2017 Danie inspirowane podróżą 3

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. pyyychaaa, zupełnie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mnie zaskoczyłaś kajmakiem na słono! Pewnie nie tylko mnie :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ilu gramowa kostka fety ?

    OdpowiedzUsuń
  4. przywiozłam sobie kajmak z wakacji w Chorwacji, nie pomyslałabym, że można go zrobić w domu:)

    OdpowiedzUsuń