Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jesienne płatki jaglane z bananem, figami i cynamonowym miodem

By 08:30 , , ,

Idealne śniadanie na wrzesień. 
Jeszcze dwa tygodnie temu w Chorwacji jadłam figi, małe, zielone, niepozorne i tak słodkie i aromatyczne, że aż zamykałam oczy - tak były pyszne. Te kupione w Polsce, choć duże i ładnie wybarwione, nie są nawet w połowie tak słodkie jak tamte. Ale jak się nie ma co się lubi... Świeże figi zawsze mi smakują, a że sezon na nie nie jest zbyt długi, trzeba się nimi nacieszyć.

Wczoraj na leniwe niedzielne śniadanie przygotowałam płatki jaglane z bananem, figami, orzechami i cynamonowym miodem. Takie śniadanie sprawdzi się również w ciągu tygodnia, ponieważ jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Nas jednak wprawiło w beztroski błogostan ;)





JESIENNE PŁATKI JAGLANE Z BANANEM, FIGAMI I CYNAMONOWYM MIODEM
(przepis na 2 porcje)
  • 500 g mleka,
  • 6 czubatych łyżek płatków jaglanych błyskawicznych,
  • 1 łyżka otrąb gryczanych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1,5 banana,
  • 2 dojrzałe figi,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • cynamon

Mleko zagotować, dodać płatki jaglane i otręby, gotować na małym ogniu kilka minut, aż płatki i otręby zmiękną. 
1 banana rozgnieść widelcem, dodać do płatków wraz z 1 łyżką miodu i 1/2 łyżeczki cynamonu, dokładnie wymieszać.
Pozostałą połówkę banana pokroić na plasterki, a figi na kawałki.
Jaglankę rozlać do miseczek. Każdą porcję przybrać plastrami banana, kawałkami fig i orzechami.
Osobno wymieszać pozostałą łyżkę miodu z 1/3 łyżeczki cynamonu. Jeśli miód jest za gęsty, można go lekko podgrzać (np. w mikrofalówce). Powstałym cynamonowym miodem polać owoce.


Jaglanka powstała w ramach wspólnego gotowania figowego śniadania z Anią i Gin.



Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. hmm.. świeże figi.. pyszność :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze płatków jaglanych, tylko kaszę. Te piękne zdjęcia kuszą, aby spróbować :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. już czas się przestawić na jesień, mówisz?

    OdpowiedzUsuń
  4. Bo zielone to zupełnie inna odmiana 😊 ja się nimi zajadalam jeszcze tydzień temu we Włoszech... 4 euro za kilogram w dodatku 😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  5. połączenie naprawdę typowo jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, coś wspaniałego!
    Ja też nie umiem przejść obojętnie obok fig ;)

    OdpowiedzUsuń