Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto z wiśniami z nalewki

By 00:00

Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto warstwowe, z kremem, owocami i polewą, takie, które robi się dość długo i etapami, ale które efektem końcowym i smakiem wynagradza z nawiązką włożony weń trud i czas. Nieczęsto robię takie ciasta, ale korzystając z tego, że dysponowałam całym słoikiem pysznych wiśni z nalewki i inspirując się tym przepisem upiekłam ciasto czekoladowe z masą wiśniową, herbatnikami i masą budyniową.
Jeśli nie macie wiśni z nalewki, nic nie szkodzi - możecie użyć także wiśni z kompotu lub rozmrożonych. 


CIASTO Z WIŚNIAMI Z NALEWKI
ciasto czekoladowe:
  • 3 duże jajka,
  • 200 g cukru,
  • 150 g oleju,
  • 50 g wody,
  • 200 g mąki,
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa wiśniowa:
  • 650 g soku (nektaru) wiśniowego,
  • 500 g wiśni z nalewki (wydrylowanych),
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej

masa budyniowa:
  • 500 g mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g),
  • 170 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej),
  • 5 łyżek cukru pudru

ponadto:
  • ok. 100 g herbatników typu petit beurre,
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 30-35 g)

polewa kakaowa:
  • 40 g wody,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 100 g masła
masa budyniowa: Przepis należy rozpocząć od ugotowania budyniu do masy budyniowej. Około 2/3 ilości mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie, wlać na gotujące się mleko i intensywnie mieszając, gotować chwilę aż do zgęstnienia. W smaku nie powinna być wyczuwalna surowa mąka. Ugotowany budyń przykryć i odstawić do ostudzenia na kilka godzin (w temperaturze pokojowej).

ciasto czekoladowe: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Gdy cukier się rozpuści, miksując, stopniowo wlać olej i wodę. 
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką lub trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać do prostkątnej foremki (25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 35 minmut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.

masa wiśniowa: Odlać 2/3 szklanki soku wiśniowego i rozmieszać w nim budyń i mąkę ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować. Wlać rozmieszany budyń i intensywnie mieszając, gotować kilka minut do zgęstnienia. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę i mieszać aż do rozpuszczenia się kryształków. Na koniec dodać wiśnie, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia.

masa budyniowa c.d.: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać ostudzony budyń (masło i budyń powinny mieć tę samą temperaturę), starannie miksując. 

Ciasto czekoladowe wyjąć z foremki i przekroić na 2 równe części. Dolną część umieścić z powrotem w foremce i wyłożyć masę wiśniową (masa wiśniowa może być jeszcze ciepła). Na masie ułożyć warstwę herbatników, następnie rozsmarować masę budyniową i przykryć górną połową ciasta. Całość wstawić do lodówki na minimum 5 godzin.

Polewa: Wodę, cukier puder i masło umieścić w rondelku i zagotować do roztopienia się masła. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać trzepaczką. Ciepłą polewą polać ciasto i włożyć do lodówki jeszcze na minimum pół godziny, aby masa stężała.

Przed podaniem posypać ciasto czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.




Może zainteresuje Cię również

14 komentarze

  1. Wygląda obłędnie, już sobie wydrukowałam przepis :) Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) MOje pytanie dotyczy masy wiśniowej, jest podany w składzie 1 budyń, natomiast w wykonaniu jest napisane : masa wiśniowa: Odlać 2/3 szklanki soku wiśniowego i rozmieszać w nim budyń i mąkę ziemniaczaną. Pozostały budyń zagotować. Wlać rozmieszany budyń i intensywnie mieszając, gotować kilka minut do zgęstnienia. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę i mieszać aż do rozpuszczenia się kryształków. Na koniec dodać wiśnie, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudze. O jaki pozostały budyń chodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno być "pozostały sok zagotować" - moje niedopatrzenie, już poprawiłam :)

      Usuń
    2. Świetne ciasto ale w przepisie jest podane 650 gramów soku lub nektaru ile to jest mililitrów?? Jak wiem to produkty sypkie podaje się w gr. a płynne w ml.Czy chodzi o 0,65 litra czyli 650 ml.?? myślę że jest to bardzo ważne, pozdrawiam

      Usuń
    3. W przypadku soków i innych cieczy o konsystencji jak woda (np. mleko) przyjmuje się, że 1 g = 1 ml, zatem 650 g to 650 ml.
      Podałam ilość w gramach, ponieważ wg mnie łatwiej jest postawić naczynie na wadze kuchennej i odważyć te 650 g niż główkować ile szklanek to będzie 650 ml :)

      Usuń
  3. Świetne ciasto ale w przepisie jest podane 650 gramów soku lub nektaru ile to jest mililitrów?? Jak wiem to produkty sypkie podaje się w gr. a płynne w ml.Czy chodzi o 0,65 litra czyli 650 ml.?? myślę że jest to bardzo ważne, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto ale w przepisie jest podane 650 gramów soku lub nektaru ile to jest mililitrów?? Jak wiem to produkty sypkie podaje się w gr. a płynne w ml.Czy chodzi o 0,65 litra czyli 650 ml.?? myślę że jest to bardzo ważne, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku soków i innych cieczy o konsystencji jak woda (np. mleko) przyjmuje się, że 1 g = 1 ml, zatem 650 g to 650 ml.
      Podałam ilość w gramach, ponieważ wg mnie łatwiej jest postawić naczynie na wadze kuchennej i odważyć te 650 g niż główkować ile szklanek to będzie 650 ml :)

      Usuń
  5. Czy może być kompot ze słoika do tej masy wiśniowej?

    OdpowiedzUsuń