Ciasto z wiśniami z nalewki
Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto warstwowe, z kremem, owocami i polewą, takie, które robi się dość długo i etapami, ale które efektem końcowym i smakiem wynagradza z nawiązką włożony weń trud i czas. Nieczęsto robię takie ciasta, ale korzystając z tego, że dysponowałam całym słoikiem pysznych wiśni z nalewki i inspirując się tym przepisem upiekłam ciasto czekoladowe z masą wiśniową, herbatnikami i masą budyniową.
Jeśli nie macie wiśni z nalewki, nic nie szkodzi - możecie użyć także wiśni z kompotu lub rozmrożonych.
CIASTO
Z WIŚNIAMI Z NALEWKI
ciasto
czekoladowe:
- 3 duże jajka,
- 200 g cukru,
- 150 g oleju,
- 50 g wody,
- 200 g mąki,
- 2 czubate łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
wiśniowa:
- 650 g soku (nektaru) wiśniowego,
- 500 g wiśni z nalewki (wydrylowanych),
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
masa
budyniowa:
- 500 g mleka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g),
- 170 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej),
- 5 łyżek cukru pudru
ponadto:
- ok. 100 g herbatników typu petit beurre,
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 30-35 g)
polewa
kakaowa:
- 40 g wody,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki kakao,
- 100 g masła
ciasto czekoladowe: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Gdy cukier się rozpuści, miksując, stopniowo wlać olej i wodę.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką lub trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać do prostkątnej foremki (25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 35 minmut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
masa wiśniowa: Odlać 2/3 szklanki soku wiśniowego i rozmieszać w nim budyń i mąkę ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować. Wlać rozmieszany budyń i intensywnie mieszając, gotować kilka minut do zgęstnienia. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę i mieszać aż do rozpuszczenia się kryształków. Na koniec dodać wiśnie, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia.
masa budyniowa c.d.: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać ostudzony budyń (masło i budyń powinny mieć tę samą temperaturę), starannie miksując.
Ciasto czekoladowe wyjąć z foremki i przekroić na 2 równe części. Dolną część umieścić z powrotem w foremce i wyłożyć masę wiśniową (masa wiśniowa może być jeszcze ciepła). Na masie ułożyć warstwę herbatników, następnie rozsmarować masę budyniową i przykryć górną połową ciasta. Całość wstawić do lodówki na minimum 5 godzin.
Polewa: Wodę, cukier puder i masło umieścić w rondelku i zagotować do roztopienia się masła. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać trzepaczką. Ciepłą polewą polać ciasto i włożyć do lodówki jeszcze na minimum pół godziny, aby masa stężała.
Przed podaniem posypać ciasto czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.
17 komentarze
pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, już sobie wydrukowałam przepis :) Pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńświetne ciasto
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńnajsmaczniejsze :D
OdpowiedzUsuńWitam :) MOje pytanie dotyczy masy wiśniowej, jest podany w składzie 1 budyń, natomiast w wykonaniu jest napisane : masa wiśniowa: Odlać 2/3 szklanki soku wiśniowego i rozmieszać w nim budyń i mąkę ziemniaczaną. Pozostały budyń zagotować. Wlać rozmieszany budyń i intensywnie mieszając, gotować kilka minut do zgęstnienia. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę i mieszać aż do rozpuszczenia się kryształków. Na koniec dodać wiśnie, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudze. O jaki pozostały budyń chodzi?
OdpowiedzUsuńPowinno być "pozostały sok zagotować" - moje niedopatrzenie, już poprawiłam :)
UsuńŚwietne ciasto ale w przepisie jest podane 650 gramów soku lub nektaru ile to jest mililitrów?? Jak wiem to produkty sypkie podaje się w gr. a płynne w ml.Czy chodzi o 0,65 litra czyli 650 ml.?? myślę że jest to bardzo ważne, pozdrawiam
UsuńW przypadku soków i innych cieczy o konsystencji jak woda (np. mleko) przyjmuje się, że 1 g = 1 ml, zatem 650 g to 650 ml.
UsuńPodałam ilość w gramach, ponieważ wg mnie łatwiej jest postawić naczynie na wadze kuchennej i odważyć te 650 g niż główkować ile szklanek to będzie 650 ml :)
Świetne ciasto ale w przepisie jest podane 650 gramów soku lub nektaru ile to jest mililitrów?? Jak wiem to produkty sypkie podaje się w gr. a płynne w ml.Czy chodzi o 0,65 litra czyli 650 ml.?? myślę że jest to bardzo ważne, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto ale w przepisie jest podane 650 gramów soku lub nektaru ile to jest mililitrów?? Jak wiem to produkty sypkie podaje się w gr. a płynne w ml.Czy chodzi o 0,65 litra czyli 650 ml.?? myślę że jest to bardzo ważne, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW przypadku soków i innych cieczy o konsystencji jak woda (np. mleko) przyjmuje się, że 1 g = 1 ml, zatem 650 g to 650 ml.
UsuńPodałam ilość w gramach, ponieważ wg mnie łatwiej jest postawić naczynie na wadze kuchennej i odważyć te 650 g niż główkować ile szklanek to będzie 650 ml :)
Czy może być kompot ze słoika do tej masy wiśniowej?
OdpowiedzUsuńZglupialam z tym ciastem :) tam ta masa wiśniowa, to pierw galaretka z wiśniami a na to masa z budyniu wiśniowa, później herbatniki i budyniowa normalna?
OdpowiedzUsuńW tym cieście jest tylko 1 rodzaj masy wiśniowej, do której dodaje się zarówno galaretkę, jak i budyń. Druga masa to zwykła masa budyniowa waniliowa na mleku i maśle. W cieście idzie tak jak jest na zdjęciu i w treści przepisu kolejno od dołu: ciasto kakaowe, masa wiśniowa, herbatniki, masa budyniowa, ciasto kakaowe, polewa :)
UsuńWitam przepis rewelacja Ale mam pytanie krem budyniowy robiłam już chyba z 10 razy i za każdym razem wychodzi zwazony nie wiem dlaczego. Składniki są w jednakowej temp. Robię w misce plastikowej. Czy możliwe że za długo ubijam masło zanim dodam budyń??
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za pomoc
Prawdopodobnie za dużo budyniu na raz dodawane do masła. Budyń należy dodawać powoli i stopniowo, gdy poprzednia łyżka jest już dobrze zmiksowana z masłem. Rodzaj miski i porządne ubicie masła nie mają wpływu.
Usuń