Obsługiwane przez usługę Blogger.

Burek z mięsem

By 10:54 , , ,

Burek to nie tylko staroświeckie imię dla wiejskiego pieska, ale także rodzaj nadziewanego placka, popularnego na całym obszarze bałkanów i w Turcji. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać.
W czasie naszego niedawnego pobytu w Chorwacji wielokrotnie mieliśmy okazję próbować różnego rodzaju burków, ponieważ sprzedaje się je w każdej piekarni oraz stoiskach z szybkimi przekąskami.
Burka wykonuje się z cieniutko wałkowanego ciasta filo lub yufka. Nadziane są przeważnie słonym serem, szpinakiem lub mięsem, ale w wielu miejscach widziałam także burki z innymi nadzieniami słonymi (np. ziemniaczanym) lub słodkimi (czekolada, wiśnie, jabłka). Będąc w Chorwacji niejednokrotnie mieliśmy okazję wypróbować różnych smaków burka :)
Burki są dość kaloryczną, ale smaczną przekąską, która syci na długi czas. Jeśli uda się nam nabyć ciasto filo, burki bez problemów możemy wykonać w domu.



BUREK Z MIĘSEM
(przepis na 4 sztuki)
  • 8 arkuszy ciasta filo,
  • 60 g stopionego masła,
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • sezam i/lub czarnuszka do posypania (opcjonalnie)

Na rozgrzaną patelnię wrzucić mięso mielone, posiekana cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, mieszając, ok. 10 minut, aż mięso się zarumieni (ja nie dodaję tłuszczu, ponieważ wystarcza tłuszcz zawarty w mięsie mielonym). Dodać kumin, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 15 minut.
Arkusz ciasta filo rozłożyć na blacie, delikatnie posmarować za pomocą pędzelka stopionym masłem, przykryć drugim arkuszem ciasta. Wzdłuż jednej z dłuższych krawędzi ułożyć pasek z nadzienia mięsnego. Dwa krótsze boki ciasta założyć do środka, aby nadzienie nie wyciekło, następnie całość ostrożnie zwinąć w rulon, zaczynając od brzegu z nadzieniem. Powstały rulon zawinąć na kształt ślimaka. W ten sam sposób zwinąć pozostałe 3 burki.
Burki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem i/lub czarnuszką.
Piec w 200 stopniach ok. 20 minut, aż burki będą złocistobrązowe i chrupiące.
Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.









Stoisko z burkami w jednej z chorwackich piekarni:



Kuchnia krajów słowiańskich 2017 Danie inspirowane podróżą 3

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. też jadłam burki w Chorwacji, najbardziej smakowały mi z nadzieniem szpinakowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i mamy pierwszy przepis w akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2017"!
    Mirabelko witam Cię serdecznie i czekam na dalsze, równie znakomite, propozycje. :)
    Porywam jedną sztukę i zmykam do swojej kuchni pichcić coś słowiańskiego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, przypomniałaś mi burki :) Ciasto filo akurat mam w lodówce, więc chyba jutro upiekę ze szpinakiem.
    Dziękuję za udział w akcji "Danie inspirowane podróżą" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale za bardzo się kojarzy z psiakiem ta nazwa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas może trochę tak, ale Chorwaci nie mają takich skojarzeń :)))

      Usuń
  5. Świetny przepis! Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń