Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki z pomidorów po grecku

By 16:30 , , , , ,

Placki z pomidorów to świetny pomysł na łatwy i szybki obiad, szczególnie, gdy los obdaruje nas dużą ilością pomidorów z którymi nie wiemy, co począć ;) 
Placki te wywodzą się z kuchni greckiej. Dzięki dodatkowi czosnku i ziół są aromatyczne i bardzo smaczne. Najlepiej podawać je od razu po usmażeniu, z dodatkiem jogurtu greckiego lub sosu czosnkowego.


PLACKI Z POMIDORÓW PO GRECKU (TOMATOKEFTHEDES)
(przepis na 10-12 placków)
  • 600 g pomidorów,
  • 1 jajko,
  • ok. 120 g mąki,
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • 10 liści bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • oliwa do smażenia

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno pokroić i wraz z sokiem, który puściły, umieścić w misce. Dodać jajko, koncentrat pomidorowy, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, oregano, sól i pieprz, starannie wymieszać. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać mąkę i mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ilość mąki może być różna w zależności od soczystości pomidorów. 
Na patelni rozgrzać oliwę i za pomocą łyżki kłaść ciasto, formując okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. 
Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. wyglądają super, na pewno zrobię !

    OdpowiedzUsuń
  2. choć do Grecji jeżdżę już ponad dekadę non stop, placków tych pierwszy raz w życiu spróbowałam dopiero w te wakacje, a ponieważ jest sezon pomidorowy jeszcze, z chęcią wypróbuję w domowej kuchni Twój przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kuchnię grecką! Choć akurat tych placków nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń