Placki z pomidorów po grecku
Placki z pomidorów to świetny pomysł na łatwy i szybki obiad, szczególnie, gdy los obdaruje nas dużą ilością pomidorów z którymi nie wiemy, co począć ;)
Placki te wywodzą się z kuchni greckiej. Dzięki dodatkowi czosnku i ziół są aromatyczne i bardzo smaczne. Najlepiej podawać je od razu po usmażeniu, z dodatkiem jogurtu greckiego lub sosu czosnkowego.
PLACKI Z POMIDORÓW PO GRECKU (TOMATOKEFTHEDES)
(przepis na 10-12 placków)
- 600 g pomidorów,
- 1 jajko,
- ok. 120 g mąki,
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz,
- 10 liści bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- oliwa do smażenia
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno pokroić i wraz z sokiem, który puściły, umieścić w misce. Dodać jajko, koncentrat pomidorowy, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, oregano, sól i pieprz, starannie wymieszać. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać mąkę i mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ilość mąki może być różna w zależności od soczystości pomidorów.
Na patelni rozgrzać oliwę i za pomocą łyżki kłaść ciasto, formując okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia.
Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
4 komentarze
wyglądają super, na pewno zrobię !
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńchoć do Grecji jeżdżę już ponad dekadę non stop, placków tych pierwszy raz w życiu spróbowałam dopiero w te wakacje, a ponieważ jest sezon pomidorowy jeszcze, z chęcią wypróbuję w domowej kuchni Twój przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię grecką! Choć akurat tych placków nie jadłam.
OdpowiedzUsuń