Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pieczony pstrąg faszerowany serem feta

By 18:57 , , ,

Pstrągi faszerowane serem feta to przepis kuchni albańskiej, który znalazłam kiedyś na nieistniejącym już niestety blogu Grumków. Przepis od początku zapowiadał się dobrze, ale nie sądziłam, że ryby z tym nadzieniem będą aż tak pyszne! To jedne z najpyszniejszych pstrągów, jakie jadłam, serio :)



PIECZONY PSTRĄG FASZEROWANY SEREM FETA
(przepis na 2 porcje)
  • 2 pstrągi,
  • 1/2 cebuli,
  • 100 g sera feta,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 czubate łyżki bułki tartej,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz,
  • cytryna

Tuszki pstrągów umyć, oprószyć od wewnątrz solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekana cebulę i smażyć3-4 minuty, aż zmięknie i zacznie się lekko rumienić. Patelnię zdjąć z ognia, dodać pokruszony ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, natkę pietruszki, koperek i szczyptą pieprzu, całość dokładnie wymieszać. Powstałym farszem napełnić wnętrza pstrągów i ułożyć je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu pstrągów ułożyć wzdłuż pozostały farsz.
Piec 30 minut w 200°C.
Podawać z ćwiartkami cytryny do skropienia.
 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze