Obsługiwane przez usługę Blogger.

Czeska zupa z chleba

By 12:17 , , , ,

Zupa na bazie żytniego chleba na zakwasie przypadnie do gustu zwolennikom żurków i białych barszczy, ponieważ wyglądem i smakiem jest do nich zbliżona. Do tego stopnia, że postanowiłam podać je z ugotowanym na twardo jajkiem, które wbitnie mi do tej zupy pasowało ;)
Ta smaczna, prosta zupa wywodzi się z kuchni chłopskiej, jest znakomitym sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa.



CZESKA ZUPA Z CHLEBA
(przepis na 4 porcje)
  • 200 g chleba żytniego na zakwasie,
  • 800 ml wody,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 żółtko,
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pieprz,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • natka pietruszki do posypania


Chleb pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać masło, kminek, 1 łyżeczkę soli i sporą szczyptę pieprzu, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 minut. Zupę zdjąć z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość zmiksować.
Śmietanę wymieszać z żółtkiem i kilkoma łyżkami zupy, następnie wlać do pozostałej zupy i dokładnie wymieszać. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać nieco wody lub mleka. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z połówkami jajek, posypaną natką pietruszki.


Kuchnia krajów słowiańskich 2017

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze