Obsługiwane przez usługę Blogger.

Steki w sosie grzybowym z pieczonym batatem i duszonymi warzywami

By 15:53 ,

Wyobraźcie sobie najbardziej jesienny obiad, jaki może być... co by to było?
Ja, inspirując się jesiennymi smakami, przygotowałam wyjątkowy obiad dla dwojga... Steki wołowe w sosie grzybowo-miodowym, które podałam z pieczonym batatem. Chcąc uzyskać smak nawiązujący do pieczonych w ognisku ziemniaków, bataty doprawiłam masłem wymieszanym z wędzoną papryką. Całość wieńczą duszone warzywa a la ratatouille. Całość idealnie ze sobą współgra, nuty czosnku, rozmarynu i wędzonej papryki wzajemnie się uzupełniają, a grzybowy sos jest po prostu przepyszny!

Przepis bierze udział w konkursie Łowicz „Jeden sos, wiele dań”. Sos ciemny uniwersalny Łowicz wykorzystałam tu aż dwa razy: jako baza sosu grzybowego i jako składnik duszonych warzyw.



STEKI W SOSIE GRZYBOWYM Z PIECZONYM BATEM I DUSZONYMI WARZYWAMI 
steki w sosie grzybowym:
  • 2 steki wołowe (po ok. 200 g każdy i grubości ok. 2 cm), 
  • 150 g świeżych podgrzybków lub borowików, 
  • ½ małej cebuli, 
  • 1 łyżeczka masła, 
  • 200 g sosu ciemnego Łowicz, 
  • 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego, 
  • 1 płaska łyżeczka miodu, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia 

pieczone bataty z „wędzonym” masłem:
  • 1 średniej wielkości batat (ok. 350 g), 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 gałązki rozmarynu, 
  • sól, 
  • 2 łyżki miękkiego masła, 
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki w proszku 

 duszone warzywa a la ratatouille:
  • ½ małego bakłażana, 
  • ½ małej cukinii, 
  • ½ małej cebuli, 
  • ½ czerwonej papryki, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 1 gałązka rozmarynu, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 3 łyżki sosu ciemnego Łowicz 
  • sól i pieprz 

Najpierw należy upiec batata: Umytego batata przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę w miejscu rozcięcia oprószyć solą i ułożyć na niej po 2 połówki przekrojonego wzdłuż czosnku i po 1 gałązce rozmarynu. Każdą połówkę zawinąć osobno w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 1 godzinę, do czasu aż batat będzie całkiem miękki. W tym czasie przygotować steki i duszone warzywa. Masło wymieszać z wędzoną papryką i szczyptą soli i odstawić na potem. 

Duszone warzywa: Cebulę posiekać. Cukinię, bakłażan i paprykę pokroić w bardzo małą kostkę (ok. ½ cm). Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć 2-3 minuty, aż zmięknie. Następnie dodać pokrojone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, gałązkę rozmarynu w całości, szczyptę tymianku, soli i pieprzu. Całość dusić na niewielkim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa powinny być miękkie, ale nadal jędrne, nierozpadające się. Wyjąć gałązkę rozmarynu, dodać ciemny sos Łowicz, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze 3-4 minuty. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią aluminiową, żeby nie straciły ciepła. 

Sos grzybowy: Cebulę posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Na małej patelni stopić masło, dodać cebulę i smażyć 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodać grzyby i dusić 7 -8 minut na małym ogniu, aż będą miękkie. Dodać ciemny sos Łowicz, sos Worcester lub sojowy i miód. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość gotować jeszcze 2 minuty. 

Na ok. 15 minut przed końcem pieczenia batatów przygotować steki: Mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na patelni (zwykłej lub grillowej) mocno rozgrzać olej i na dużym ogniu obsmażyć steki z obu stron. Następnie każdy zawinąć osobno w folię aluminiową i włożyć do piekarnika obok piekących się batatów. Piec w 200°C przez 10-12 minut. Steki wyjąć z piekanika i pozostawić w folii jeszcze 2-3 minuty, aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie. 

W tym czasie wyjąć miękkie bataty i usunąć z nich folię aluminiową. Upieczone ząbki czosnku przecisnąć przez praski do „wędzonego” masła. Za pomocą widelca rozdrobnić miąższ wewnątrz łupinek, dodać po 1 łyżce „wędzonego” masła i delikatnie przemieszać. Ułożyć na talerzach. Na wierzch nałożyć duszone warzywa. Obok ułożyć steki i polać je sosem grzybowym. Podawać od razu po przygotowaniu :)





Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze