Kalmary faszerowane po chorwacku
Dwa dni temu wróciliśmy z Chorwacji. Było wspaniale! Był to mój pierwszy wyjazd do Chorwacji, ale doskonale rozumiem, dlaczego tyle znajomych mi osób wraca tam wielokrotnie. Piękna pogoda, serdeczni ludzie, urokliwe miasteczka, turkusowe morze i pyszna kuchnia pełna świeżych produktów to przepis na udane wakacje i pełen relaks.
W czasie tygodniowego pobytu dwukrotnie korzystaliśmy z grilla, zaopatrując się w świeże ryby i owoce morza na pobliskim targu rybnym. Z tegoż targu przywieźliśmy do Polski m.in. świeże kalmary, które niezwłocznie przygotowałam następnego dnia po powrocie.
Wbrew pozorom czyszczenie kalmarów nie jest skomplikowane i po uporaniu się z pierwszą sztuką robota idzie jak z płatka. Dla mnie bardzo pomocny okazał się filmik instruktażowy znaleziony na youtube.
Chorwaci najczęściej przygotowują kalmary w bardzo prosty sposób: kroją je na większe kawałki i po prostu grillują lub panierują i smażą w formie krążków. W sieci znalazłam jednak jeszcze inny przepis inspirowany kuchnią chorwacką na faszerowane kalmary. Tuby kalmarów nadziewa się ryżem duszonym w czerwonym winie wraz z cebulą, czosnkiem i chorwacką szynką prsut. Szynkę tę w naszych polskich warunkach można zastąpić szynką parmeńską, szwarcwaldzką lub inną surową, wędzoną i krojoną w plastry. Tak nafaszerowane kalmary zapieka się razem z pomidorami.
Całość tworzy lekkie i oryginalne danie, które pozwoli nam choć na chwilę przenieść się myślami nad Adriatyk ;)
KALMARY FASZEROWANE PO CHORWACKU
(przepis na 2 porcje)
- 4 sztuki kalmarów,
- 400 g pomidorów,
- 2 cebulki szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 20 g chorwackiej wędzonej szynki prsut (można zastąpić 2 plastrami szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej),
- 50 g białego ryżu,
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 250 ml wody lub bulionu rybnego,
- 400 g dojrzałych pomidorów,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- oliwa
Kalmary oczyścić (zgodnie z tym filmem). Tuby kalmarów oprószyć od wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem, odstawić. Macki i płetwy drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną szynkę. Smażyć, mieszając, aż cebula zmięknie, a szynka lekko się zrumieni. Wlać wino i gotować 2-3 minuty, aż jego objętość zmniejszy się o połowę. Wsypać ryż, wlać wodę lub bulion. Dodać sól i pieprz do smaku (jeśli używamy bulionu, sól może nie być konieczna). Gotować pod przykryciem 12-15 minut, aż ryż będzie miękki.
W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ drobno pokroić i wymieszać w miseczce ze szczyptą soli i pieprzu.
Do ryżu dodać pokrojone macki i płetwy kalmarów oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, gotować bez przykrycia, mieszając, 3-4 minuty, aż nadmiar wody odparuje i nadzienie się zagęści. Nadzienie odstawić na ok. 15 min do lekkiego przestudzenia, następnie napełnić nimi tuby kalmarów. Otwory spiąć wykałaczkami. Kalmary ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać pomidorami.
Piec w 200 stopniach przez 20 minut.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki.


7 komentarze
wyglądają super
OdpowiedzUsuńoczy jedzą !
OdpowiedzUsuńDawno nic nie pisałaś, a teraz wydało sie dlaczego! Chorwacja jest wspanialym miejscem na wakacje :)
OdpowiedzUsuń:)))
OdpowiedzUsuńsą genialne
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Dziękuję za zgłoszenie do akcji :)
OdpowiedzUsuń