Kasza gryczana z warzywami, jarmużem i kalafiorem
Kasza gryczana duszona z marchewką, kalafiorem i jarmużem jest idealnym posiłkiem na jesienne dni. Niesamowicie zdrowa, lekka, a przy tym sycąca. Dodatek przypraw rozgrzewa i wprawia w dobry nastrój. Do kaszy dodałam także nieco orzechów włoskich, ponieważ wybitnie mi tu pasowały :)
Kaszę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania "trzy po trzy" (kalafior + marchewka + zielenina) z Panną Malwinną.
KASZA GRYCZANA Z WARZYWAMI, JARMUŻEM I ORZECHAMI
(przepis na 4 porcje)
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 średniej wielkości kalafior,
- 160 g kaszy gryczanej (użyłam niepalonej/białej, ale można też użyć zwykłej palonej),
- 2 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 garście pokrojonego jarmużu (bez twardych części),
- 450 g bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1/2 łyżeczki mielonego chili,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- pieprz do smaku
Cebulę posiekać. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Różyczki kalafiora drobno posiekać.
Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć 1-2 min, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i marchewkę, smażyć kolejne 2 minuty. Dodać kalafior, kurkumę, kolendrę, kumin i chili, całość smażyć, mieszając 2-3 minuty.
Wsypać kaszę, wymieszać z warzywami i smażyć krótką chwilę, następnie wlać bulion, dodać sos sojowy, wymieszać i gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dodać jarmuż, doprawić pieprzem, całość ponownie przemieszać i gotować jeszcze kilka minut, aż nadmiar wody odparuje. Na koniec posypać potrawę orzechami włoskimi (orzechy można wcześniej uprażyć na suchej patelni, żeby nabrały więcej aromatu).
(inspirowane przepisem z Kwestii Smaku)
1 komentarze
wyszło przepyszne kaszotto, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń