Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kasza gryczana z warzywami, jarmużem i kalafiorem

By 19:00 , , , , ,

Kasza gryczana duszona z marchewką, kalafiorem i jarmużem jest idealnym posiłkiem na jesienne dni. Niesamowicie zdrowa, lekka, a przy tym sycąca. Dodatek przypraw rozgrzewa i wprawia w dobry nastrój. Do kaszy dodałam także nieco orzechów włoskich, ponieważ wybitnie mi tu pasowały :)

Kaszę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania "trzy po trzy" (kalafior + marchewka + zielenina) z Panną Malwinną.


KASZA GRYCZANA Z WARZYWAMI, JARMUŻEM I ORZECHAMI
(przepis na 4 porcje)
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 średniej wielkości kalafior,
  • 160 g kaszy gryczanej (użyłam niepalonej/białej, ale można też użyć zwykłej palonej),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 garście pokrojonego jarmużu (bez twardych części),
  • 450 g bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz do smaku

Cebulę posiekać. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Różyczki kalafiora drobno posiekać.
Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć 1-2 min, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i marchewkę, smażyć kolejne 2 minuty. Dodać kalafior, kurkumę, kolendrę, kumin i chili, całość smażyć, mieszając 2-3 minuty. 
Wsypać kaszę, wymieszać z warzywami i smażyć krótką chwilę, następnie wlać bulion, dodać sos sojowy, wymieszać i gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dodać jarmuż, doprawić pieprzem, całość ponownie przemieszać i gotować jeszcze kilka minut, aż nadmiar wody odparuje. Na koniec posypać potrawę orzechami włoskimi (orzechy można wcześniej uprażyć na suchej patelni, żeby nabrały więcej aromatu).


(inspirowane przepisem z Kwestii Smaku)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze