Masa makowa
Przyznaję, że w przeszłości zdarzało mi się używać do wypieków gotowej masy makowej w puszce. Zawsze jednak zwracałam uwagę na skład i wybierałam te bez konserwantów. Od kilku lat jednak zauważyłam spadek jakości tychże mas (mniejsza zawartość maku, duża zawartość wody i zagęszczanie masy mąką pszenną). W takiej sytuacji nie pozostaje nic innego jak samodzielnie przygotować masę makową. Mielenie maku w moim wypadku jednak odpadało, ponieważ nie posiadam maszynki do mielenia. Na szczęście w dużych sklepach bez większych problemów można kupić suchy zmielony mak, który wystarczy zalać wrzątkiem.
Masa makowa ma szerokie zastosowanie w świątecznej kuchni polskiej. Można na jej bazie przygotować między innymi makowca w cieście cytrynowym, makowca na biszkopcie, kutię, makówki, sernikomakowca albo kruche ciasto z makiem i powidłami.
MASA MAKOWA
- 200g suchego mielonego maku,
- 1 szklanka wrzątku,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 1 duża garść bakalii (rodzynki, posiekane orzechy włoskie, posiekane migdały, żurawina, drobno pokrojona kandyzowana skórka z pomarańczy),
- kilka kropli aromatu migdałowego lub ekstraktu z migdałów,
- ½ łyżeczki cynamonu
Mak wsypać do rondla i zalać wrzątkiem, postawić na ogniu i zasmażać kilka minut . Zdjąć z ognia, dodać cukier, miód, wszystkie bakalie i przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
0 komentarze