Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak pieczony na piwie

By 12:29 , , ,

Przepis na kurczaka pieczonego na butelce piwa zyskał popularność kilka lat temu. Początkowo budził lekkie niedowierzanie, ale teraz już chyba nie dziwi nikogo ;) Wydzielające się podczas pieczenia opary piwa nawilżają powietrze w piekarniku, co sprawia, że mięso jest soczyste i aromatyczne.
Zwykle otwór butelki wystaje z szyi kurczaka, a buzujące piwo oblewa mięso z zewnątrz. Istnieje również wersja z kurczakiem pieczonym na puszce piwa – wówczas otwór puszki znajduje się wewnątrz kurczakowej tuszki, co ponoć również daje dobre rezultaty (choć osobiście nie próbowałam tej wersji). 
Takiego kurczaka robi się naprawdę łatwo i z przepisem poradzi sobie chyba każdy. Dodatkowo w brytfance warto umieścić warzywa, które później podajemy jako dodatek – dzięki temu wszystko piecze się za jednym zamachem, a cały obiad dosłownie „robi się sam”. 


KURCZAK PIECZONY NA PIWIE 
(4 porcje) 
  • 1 niezbyt duży kurczak, 
  • 1 butelka dowolnego piwa (np. zwykły lager lub piwo miodowe albo półciemne), 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 1 łyżeczka przyprawy curry, 
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy, 
  • 3 marchewki, 
  • 5-6 średnich ziemniaków, 
  • 2 cebule, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • świeży tymianek i rozmaryn, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz 

W miseczce wymieszać razem 2 łyżki oleju, paprykę w proszku, oregano, curry, 1 płaską łyżeczkę soli oraz nieco mielonego pieprzu. Powstałą mieszanką natrzeć kurczaka z zewnątrz i od środka. 
Butelkę z piwem namoczyć w wodzie, zdjąć etykietę i dokładnie umyć szkło. Piwo otworzyć i odlać mniej więcej 1/3 ilości. Butelkę umieścić w brytfannie i nasadzić na nią tuszkę kurczaka. 
Ziemniaki, marchew i cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, razem z obranymi ząbkami czosnku i kilkoma gałązkami tymianku i rozmarynu włożyć do miski i wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy, doprawiając solą i pieprzem. Przełożyć do brytfanki, podlać około ½ szklanki wody. 
Brytfankę z warzywami i nadzianym na butelkę kurczakiem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 1 godzinę. Mniej więcej co 15 minut do butelki wkładać słomkę lub bambusowy patyczek i zamieszać – wydobywające się piwo powinno oblewać kurczaka. Można też po prostu podlewać delikatnie kurczaka odlanym wcześniej piwem. Jeśli mięso od góry za bardzo się przypieka, można nakryć je kawałkiem folii aluminiowej. 
Upieczonego kurczaka podawać razem z warzywami. 


Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Robiłam go kiedyś, tylko zdjęcia nie wyszły mi zbyt apetyczne. Muszę powtórzyć. Najlepiej jest chyba dodać łyżeczkę soli do piwa tuż przed pieczeniem. Wtedy napój wylewa się podczas pieczenia na kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, sprytny trik, zrobię tak następnym razem :)

      Usuń
  2. Myślę,że to jest fantastyczny pomysł pieczenia w piwie :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy go nie robiłam, choć wiem, że kiedyś ten przepis był bardzo popularny.
    Mirabelko, niezmiennie zachwycam się Twoimi zdjęciami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję; nie ukrywam że staram się robić coraz lepsze zdjęcia, więc takie słowa jest mi bardzo miło czytać :)

      Usuń
  4. Pierwszy raz robilam dzisiaj...moj M. czuł zapach dwa pietra nizej na klatce schodowej 😀 w smaku...mmmm poezja. Jest soczysty w srodku i chrupiacy na zewnatrz. Pyszny 😊 wieczorem robie klopsiki w sosie mysliwskim 😊

    OdpowiedzUsuń