Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sernik japoński (3-składnikowy)

By 00:00 ,

Sernik japoński to jedno z moich tegorocznych postanowień kulinarnych. Sernik japoński charakteryzuje się niezwykle lekką, puszystą strukturą i delikatną konsystencją. Jednym z jego składników jest cream of tartare, czyli tzw. kamień winny, który stabilizuje pianę, jednakże jest trudno dostępny w Polsce. 
W tym roku niemałą furorę w kulinarnym światku zrobił jednak nieco inny przepis na sernik japoński – z użyciem wyłącznie trzech składników: serka, jajek i białej czekolady. Przepis intrygował mnie do tego stopnia, że to właśnie jego postanowiłam wypróbować. Mój sernik niestety nieco opadł podczas stygnięcia, ale mimo to zachował swoją leciutką, piankowatą strukturę. Smakował tak dobrze, że pomimo tej małej wpadki postanowiłam opublikować przepis. 
Do tego sernika oryginalnie używa się serka Philadelphia, ja jednak zastąpiłam go serkiem Twój Smak, który skład ma praktycznie identyczny. Spotkałam się także z użyciem sera ricotta, który ma mniejszą zawartość tłuszczu niż Philadelphia. Następnym razem wypróbuję właśnie dodatek ricotty... bo powtórka tak pysznego sernika będzie na pewno ;) 







SERNIK JAPOŃSKI Z TRZECH SKŁADNIKÓW 
  • 6 jaj (żółtka i białka osobno), 
  • 250g serka Philadephia / Twój Smak / ricotta, 
  • 250g białej czekolady 

dodatkowo do dekoracji: 
  • cukier puder, 
  • świeże owoce lub konfitura (np. malinowa lub wiśniowa) 

Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Boki wysmarować masłem i przykleić docięty pasek z tegoż papieru. Następnie tortownicę należy dokładnie obłożyć z zewnątrz folią aluminiową (co najmniej 2 warstwami), ponieważ sernik piecze się w kąpieli wodnej. 
Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miseczki. Miseczkę umieścić nad rondlem z niewielką ilością wody, umieścić na kuchence i na parze rozpuścić czekoladę (ja zwykle rozpuszczam czekoladę w mikrofalówce). 
Żółtka krótko zmiksować, następnie wlać czekoladę i miksować do połączenia składników. Następnie dodać serek i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i w kilku partiach dodać do masy, bardzo delikatnie mieszając trzepaczką. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Tortownicę umieścić w większej od niej brytfannie i wlać tyle wody, by sięgała mniej więcej do połowy tortownicy. Sernik piec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze około 35 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik wewnątrz do całkowitego wystygnięcia. (Uwaga! Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia przez pierwsze 30 minut). 
Przestudzony sernik wyjąć z tortownicy, usunąć papier do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin (najlepiej całą noc). 






(na podstawie przepisu z bloga Esmeraldy, z moimi zmianami) 



Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Wiesz może gdzie kupić kamień winny? Bo już dawno chciałam zrobić taki sernik i nie mogę tego nigdzie kupić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedynym miejscem w którym widziałam go stacjonarnie były sklepy sieci "Kuchnie Świata". A tak to chyba tylko sklepy internetowe :(

      Usuń
  2. Uwwielbiam serniki więc muszę wypróbować ten przepis. Bardzo podoba mi się też pomysł z postanowieniami noworocznymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Całkiem fajnie się prezentuje, pewnie spróbuję niedługo :D

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdyby zrobić go z czekoladą gorzką albo mleczną? Myślisz,że też by wyszedł?

    OdpowiedzUsuń