Rosół na kościach z pieczonego kurczaka
Rosół najczęściej przygotowuje się, wykorzystując surowe elementy mięsa, nie każdy jednak wie, że wykorzystując kości z upieczonego kurczaka (czyli to, co najczęściej się wyrzuca) można również stworzyć tę pyszną klasykę polskiego stołu. Rosół na kościach z pieczonego kurczaka jest nieco ciemniejszy i słodszy niż jego standardowy odpowiednik. Gotując taki rosół, trzeba jednak wiedzieć, że jego ilość nie będzie tak duża jak zwykle – na kościach z 1 pieczonego kurczaka można ugotować 4 porcje rosołu. Jeśli wlejemy za dużo wody, rosół wyjdzie blady i mało wyrazisty w smaku.
Jeśli następnym razem upieczecie kurczaka i zostanie Wam sporo kości – koniecznie wypróbujcie ten przepis :)
ROSÓŁ Z PIECZONEGO KURCZAKA
(przepis na 4 porcje)
- szkielet i kości z pieczonego kurczaka (bez mięsa),
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- ćwiartka bulwy selera lub 1 łodyga selera naciowego,
- 1 cebula,
- 3 ziarenka pieprzu,
- liść laurowy,
- sól,
- ewentualnie 1 łyżeczka domowej vegety
Kości obrać w miarę możliwości z mięsa (aczkolwiek nie ma potrzeby ich myć itp. - jeśli zostaną resztki marynaty to nic nie szkodzi). Kości włożyć do garnka i zalać 5 szklankami zimnej wody. Dodać ziarenka pieprzu i liść laurowy. Zagotować i gotować na bardzo małym ogniu przez półtorej godziny. Następnie dodać obraną marchew, pietruszkę i selera, a także cebulę przekrojoną na pół i opaloną nad ogniem. Gotować na małym ogniu kolejną godzinę. Doprawić domową vegetą oraz solą, pamiętając, że marynata, która mogła znajdować się na kościach, mogła dodać już odrobinę słoności.
Rosół podawać z ugotowanym makaronem i pokrojoną marchewką. Można także dorzucić resztki pieczonego mięsa z kurczaka, jeśli jakieś pozostały.
0 komentarze