Nachos Supreme
Święta już za nami – mam nadzieję, że spędziliście je w radosnej atmosferze. Dla tych, którzy powoli szykują się już na Sylwestra, przygotowałam kilka nowych propozycji :)
Jeśli spędzacie Sylwestra w domu, w niewielkim gronie znajomych, pomyślcie nad przygotowaniem ciepłej przekąski.
Nachos Supreme to potrawa stworzona do dzielenia się z kilkoma osobami. Jest to danie inspirowane przekąską serwowaną w popularnej w USA sieci Taco Bell. Wygląda naprawdę fajnie i tak też smakuje :)
Gwarantuję, że tak podane nachosy znikną z talerza w okamgnieniu ;)
NACHOS SUPREME
- 1 paczka nachosów,
- 350g mielonego mięsa (najlepiej wołowiny),
- 1 mała cebula,
- ½ puszki czerwonej fasoli,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- ½ czerwonej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek,
- 2 łyżki pokrojonych, marynowanych papryczek jalapeno,
- 2 łyżki posiekanego szczypioru (zwykłego lub z cebulki dymki),
- 80g startego sera cheddar,
- słodka i ostra papryka w proszku,
- szczypta mielonego kuminu (opcjonalnie),
- szczypta suszonego oregano,
- sól i pieprz
Na patelnię wrzucić mięso, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż mięso się zrumieni, a cebula zmięknie (ja nie dodaję do smażenia tłuszczu). Następnie dodać pomidory z puszki, paprykę w proszku, kumin, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Całość dusić na średnim ogniu około 15 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Na dużym, żaroodpornym półmisku ułożyć nachosy, tworząc pierścień. Na środku umieścić mięsny sos. Całość posypać krojonymi oliwkami, papryczkami jalapeno, czerwoną papryką pokrojoną w paseczki oraz tartym cheddarem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać 10 minut, aż ser się stopi.
Posypać szczypiorem i od razu podawać.
3 komentarze
Idealna przekąska na nadchodzącego Sylwestra!
OdpowiedzUsuńMmm , brzmi świetnie i tak też wygląda !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Muszę spróbować, bo gdzieś kiedyś w amerykańskiej knajpie jadłam takie nachos tylko bez sera i było niezłe ;)
OdpowiedzUsuń