Pierożki na parze z wieprzowiną (dim sum)
Dim sum to ogólna nazwa przekąsek, których tradycja wywodzi się z małych herbaciarni w mieście Kanton w południowych Chinach. Chociaż mogą przybierać najróżniejsze formy (nawet słodkich deserów), najpopularniejszymi dim sum są małe pierożki gotowane na parze w bambusowych koszach. Takie pierożki występują w niezliczonej liczbie kształtów, kolorów i użytego nadzienia. Moda na dim sum powoli dociera także do Polski – przykładowo w Krakowie niedługo otwiera się trzeci bar serwujący te chińskie specjały.
Dim sum, które przygotowałam samodzielnie w domu, mają postać małych sakiewek nadziewanych mieloną wieprzowiną. Są pyszne, a przy tym nie obciążają nadmiernie żołądka.
Takie pierożki tradycyjnie gotuje się na parze w bambusowych koszykach, ale jeśli takiego nie macie, równie dobrze spisze się zwykła metalowa wkładka do garnka :)
DIM SUM - PIEROŻKI Z WIEPRZOWINĄ NA PARZE
(2 porcje)
- 150g mąki pszennej,
- 50g mąki ryżowej,
- 50ml wrzącej wody,
- około 50ml chłodnej wody,
- 1 łyżeczka oleju
farsz:
- 150g mielonej chudej wieprzowiny,
- 3 łyżki drobnych pędów bambusa (ze słoika),
- 1 łyżka posiekanego pora,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka sherry lub białego wina,
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
Mąkę pszenną i ryżową wymieszać w misce. Wlać wrzątek i wymieszać go widelcem razem z mąką. Następnie dodać olej i stopniowo wlewając wodę, zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Odstawić na kilkanaście minut, żeby „odpoczęło”.
W tym czasie przygotować farsz: wymieszać razem surową mieloną wieprzowinę, pędy bambusa, por, sos sojowy, wino i olej sezamowy. Na podsypanym mąką blacie cieniutko rozwałkować ciasto. Szklanką wykrawać nieduże kółka, na środku każdego kłaść po łyżeczce farszu. Brzegi ciasta unieść do góry i zlepić, lekko skręcając, tak aby powstało coś na kształt sakiewek. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty mniej więcej 7 x 7 cm – tyle, ile wyszło pierogów. Na każdym kwadracie ułożyć po jednym pierożku i umieścić je w bambusowych koszykach do gotowania na parze (lub metalowej wkładce do garnka do gotowania na parze). Naczynie przykryć i gotować pierożki przez 15 minut.
Pierożki podawać gorące – świetnie smakują maczane w słodkim sosie chili albo sosie hoisin.
6 komentarze
Już na sam ich widok ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńCudne!
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia :) I klimaty kulinarne zupełnie nasze, też mamy zamiar przygotować kiedyś te pierożki. Pozdrawiamy ciepło! :)
OdpowiedzUsuńGdzie będzie trzeci? Jeden na Czarnowiejskiej, drugi okolica Dajwór ale ten nowy zupełnie nie wiem.
OdpowiedzUsuńMarta/migotka21
my na dim sum co niedziele chodzimy :)uwielbiam
OdpowiedzUsuńBardzo często dim sum zamawiamy (z warszawskiego Udon Noodle Bar) bo nie mam bambusowych koszyków, ale chyba szybko muszę to zmienić i zacząć je przyrządzać samemu ;)
OdpowiedzUsuń