Pierogi z suszonymi śliwkami (i sosem waniliowym)
Pierogi z suszonymi śliwkami to tradycyjna wigilijna potrawa w niektórych regionach Polski. W różnych domach oczywiście przyrządza się je nieco inaczej, choć sam przepis jest bardzo prosty. Ja ciasto na pierogi przygotowałam z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Takie pierogi podaje się ze śmietaną i cukrem albo okraszone stopionym masłem. Ja przygotowałam do nich pyszny sos waniliowy, który doskonale komponuje się ze śliwkowym nadzieniem :)
PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
(5-6 porcji)
ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej,
- 2/3 szklanki ciepłej wody,
- szczypta soli
nadzienie:
- 250-300 g suszonych śliwek (około 50 sztuk),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki mielonych goździków,
- odrobina mielonego kardamonu
sos waniliowy:
- 1 szklanka śmietanki 30%,
- 1 szklanka mleka,
- 2 żółtka,
- 1 laska wanilii,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 czubate łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki pszennej
Śliwki włożyć do garnka, zalać szklanką wody, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem przez pół godziny, aż śliwki będą bardzo miękkie. Odstawić do przestudzenia. Obie mąki wymieszać w misce ze szczyptą soli. Dodając stopniowo wodę, zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny, aby odpoczęło.
W tym czasie przygotować sos waniliowy: Do rondla wlać śmietankę i pół szklanki mleka. Dodać ziarenka wyskrobane z ½ laski wanilii. Doprowadzić do wrzenia, uważając, żeby nie wykipiało. Żółtka rozetrzeć z cukrem pudrem, a następnie intensywnie mieszając trzepaczką, wlać gorące mleko i śmietankę. Przelać z powrotem do rondla i postawić na małym ogniu. Mąkę lub skrobię wymieszać z ½ szklanki mleka i wlać do sosu. Gotować na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia jak tylko zaczną pojawiać się bąbelki.
Ciasto cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Szklanką wykrawać kółka, na środku każdego kłaść po 1 ugotowanej śliwce. Brzegi dokładnie zlepić, można także zrobić dekoracyjną falbankę.
Pierogi wkładać partiami do dużej ilości gotującej się wody. Gotować przez 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
Ugotowane pierogi podawać z sosem waniliowym.
3 komentarze
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam pierogi z suszonymi śliwkami, są przepyszne.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy takich nie robiłam, a chętnie bym skosztowała. Super :)
OdpowiedzUsuń