Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makowiec na biszkopcie

By 13:19 , ,

W przeddzień wigilii zostałam sama w domu, z puszką masy makowej w ręce i poleceniem upieczenia makowca. Problem tkwił w tym, że po pierwsze, nigdy nie piekłam makowca, a po drugie, wszystkie przepisy na to ciasto opierały się na sparzaniu suchego maku, żmudnym mieleniu go i dodawania określonej ilości ingrediencji. A ja mak miałam zapuszkowany - już zmielony, z miodem, z cukrem, z rodzynkami. Tak więc wszystko robiłam jakby na czuja.
Na szczęście "czuja" miałam dobrego – ciasto wyszło bardzo dobre :)



Dopisek: tego makowca piekłam już kilka razy, zarówno z użyciem gotowej masy makowej jak i suchego maku mielonego. Poniżej przedstawiam obie wersje.


Photobucket

MAKOWIEC NA BISZKOPCIE (Z MASY MAKOWEJ W PUSZCE)

masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej,
5 jajek,
200g masła,
2/3 szklanki cukru pudru,
ok. 150g posiekanych orzechów i/lub migdałów,
2-3 łyżki kaszy manny,
aromat migdałowy,
szczypta soli
 


ciasto biszkoptowe:
5 jajek,
3/4 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek oleju,
szczypta soli

 

Masa makowa: 5 żółtek utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie zmiksować z masłem lub margaryną, masą makową z puszki, orzechami/migdałami, aromatem i kaszą manną. Z białek i szczypty soli ubić pianę i delikatnie wmieszać ją łyżką w masę makową. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 25 x 30 cm, ale polecam ciut większą) i piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.
 

Ciasto biszkoptowe: Z białek i szczypty soli ubić pianę, a gdy będzie sztywna, dodawać stopniowo po 1 żółtku i 2 łyżkach cukru, na koniec dodać cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej i ubijać jeszcze przez chwilę. Ciasto wylać na zapieczoną masę makową. Piec przez 20 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto wystudzić, następnie ostrożnie odwrócić do góry nogami i zdjąć blaszkę i papier (ciasto biszkoptowe powinno być na dole). Ciasto polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować (u mnie polewa kakaowa + biała)


 

Polewa kakaowa: 1/3 kostki margaryny roztopić i zagotować w rondelku razem z 2/3 szklanki cukru, zdjąć z ognia, dodać 2-3 łyżki gorzkiego kakao, ponownie zagotować i gotować na malutkim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Dodać kilka kropel aromatu rumowego, ostudzić i polać całą powierzchnię ciasta.
 

Polewa biała: 1/4 kostki margaryny zagotować w rondelku razem z 1/2 szklanki cukru, ostudzić do temp. pokojowej, a następnie dodać tyle mleka w proszku (pełnego), aby masa była dość gęsta. Udekorować ciasto w dowolne wzorki ;) 


WERSJA 2 - Z WYKORZYSTANIEM SUCHEGO MIELONEGO MAKU
masa makowa:
300g mielonego suchego maku,
400ml mleka,
200g masła,
200g miodu,
4 jajka,
ok. 150g posiekanych orzechów i/lub migdałów,
2 łyżki kaszy manny,
aromat migdałowy,
szczypta soli


+ ciasto biszkoptowe jak w wersji 1 powyżej

Masa makowa: Mleko zagotować, wsypać mak, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszać, aż tłuszcz się rozpuści. Dodać miód, aromat migdałowy i kaszę mannę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać do maku i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z makiem. Na koniec dodać bakalie. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 25 x 30 cm) i piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.
Dalej postępować jak w przepisie 1.
 

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze