Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chrupiący omlet z grzankami

By 12:30 ,

Przepis na taką wersję omletu, bardzo gospodarną, bo wykorzystującą czerstwe pieczywo i resztki wędliny znalazłam daaawno temu w maminym "Poradniku Domowym" ;) Wypróbowałam, ale cała idea "chrupania" okazała się niewypałem. W oryginalnej wersji szynkę podsmażało się z bułką pokrojoną w kosteczkę, a potem zalewało jajkami. Na chłopski rozum można było skumać, że grzanki nasiąkną jajkiem, zanim ten zdąży się ściąć w omlet.

Przepis trzeba było więc zmienić i tak powstał omlet z grzankami po mojemu...

omlet z grzankami

CHRUPIĄCY OMLET Z GRZANKAMI

(przepis na omlet dla 2 osób)
  • 5 jajek
  • 1 pszenna bułka (może być czerstwa) lub 2-3 kromki pszennego chleba,
  • 2 plastry boczku lub szynki,
  • 2 plastry żółtego sera,
  • 2 łyżki masła,
  • przyprawa ziołowo-czosnkowa "Grzanki Złociste" Kamisu,
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zrumienić na nim pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą bułkę. Gdy grzaneczki będą chrupkie, odłożyć je na bok.

Jaja roztrzepać i wymieszać razem z pokrojoną na paseczki wędliną i serem, doprawić solą i pieprzem. 
Na patelni po grzankach rozgrzać drugą łyżkę masła, wylać jajka z wędliną i serem, nakryć pokrywką i usmażyć omlet, nie odwracając go. Gdy górna powierzchnia będzie już prawie ścięta, posypać ją grzankami i smażyć jeszcze 2-3 minuty bez przykrycia. 

Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów i cebulki.



omlet z grzankami

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze