Chrupiący omlet z grzankami
Przepis na taką wersję omletu, bardzo gospodarną, bo wykorzystującą czerstwe pieczywo i resztki wędliny znalazłam daaawno temu w maminym "Poradniku Domowym" ;) Wypróbowałam, ale cała idea "chrupania" okazała się niewypałem. W oryginalnej wersji szynkę podsmażało się z bułką pokrojoną w kosteczkę, a potem zalewało jajkami. Na chłopski rozum można było skumać, że grzanki nasiąkną jajkiem, zanim ten zdąży się ściąć w omlet.
Przepis trzeba było więc zmienić i tak powstał omlet z grzankami po mojemu...
omlet z grzankami |
CHRUPIĄCY OMLET Z GRZANKAMI
(przepis na omlet dla 2 osób)
- 5 jajek
- 1 pszenna bułka (może być czerstwa) lub 2-3 kromki pszennego chleba,
- 2 plastry boczku lub szynki,
- 2 plastry żółtego sera,
- 2 łyżki masła,
- przyprawa ziołowo-czosnkowa "Grzanki Złociste" Kamisu,
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zrumienić na nim pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą bułkę. Gdy grzaneczki będą chrupkie, odłożyć je na bok.
Jaja roztrzepać i wymieszać razem z pokrojoną na paseczki wędliną i serem, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni po grzankach rozgrzać drugą łyżkę masła, wylać jajka z wędliną i serem, nakryć pokrywką i usmażyć omlet, nie odwracając go. Gdy górna powierzchnia będzie już prawie ścięta, posypać ją grzankami i smażyć jeszcze 2-3 minuty bez przykrycia.
Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów i cebulki.
omlet z grzankami |
0 komentarze