Obsługiwane przez usługę Blogger.

Muffiny razy dwa

By 13:13 , , ,

Zaszalałam w tym roku. Na święta przygotowałam aż 4 nowe wypieki, których nigdy wcześniej nie robiłam. Trochę ryzykowałam – w końcu nigdy nic nie wiadomo, zwłaszcza znając moje "szczęście". Trochę się nastresowałam – cały czas miałam wrażenie, że robię coś nie tak.

Makowca i keksa jeszcze nie rozkroiłam, nie wiem co czai się w środku i nie jestem pewna, czy się udało ;) ale muffinki na pewno. I to w dwóch świątecznych wersjach. Pierwsze – piernikowe, według przepisu vanilla4. Drugie, bananowe, z przepisu Ani, tyle że nadziewane... masą makową :) Warto je zrobić przy okazji pieczenia innych ciast z makiem.

Oba rodzaje muffinek są inne, oba pyszne. Chociaż piernikowe ładniej wyglądają, bo w bananowych przesadziłam z ilością ciasta pakowanego do foremek i wyszły mi muffino-grzybki.

Z każdego przepisu wychodzi po 15 niezbyt dużych muffinek.

Photobucket

MUFFINY PIERNIKOWE 2,5 szklanki mąki,
pół kostki masła,
2 jajka,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru (dałam brązowy),
1 szklanka mleka,
2-3 łyżki miodu,
1 łyżka przyprawy do pierników,
1 łyżeczka cynamonu,
1-2 łyżeczki kakao (opcjonalnie),
garść rodzynek,
50 g posiekanych migdałów,
szczypta soli

W rondlu roztopić masło, dodać do niego miód i mieszać, aż się rozpuści. Dodać jajka roztrzepane z mlekiem.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami, solą i cukrem. Dla lepszego koloru można dodać trochę kakao (ja dodałam). Wsypujemy rodzynki i posiekane migdały.
Składniki mokre z rondelka przelewamy do suchych w misce i wymieszać łyżką do ich połączenia się.
Foremki do muffin natłuścić albo wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem. Piec w temp. 180 stopni przez 20-25 minut, aż wbity w muffinkę patyczek będzie suchy.

Ostudzone muffiny można polać polewą czekoladową.

Photobucket

MUFFINY BANANOWE Z MAKIEM 275g mąki,
170g cukru,
1 jajko,
150g maślanki,
1 duży, dojrzały banan,
75g oleju,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody,
szczypta soli,
100g gotowej masy makowej z puszki

W jednej misce połączyć ze sobą jajko, maślankę i olej. W drugiej wymieszać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól, sodę i proszek do pieczenia. Połączyć składniki suche i mokre, dodając rozgniecionego widelcem banana. Wymieszać wszystko łyżką.
Foremki do muffin natłuścić albo wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do ok. 1/3 wysokości. Następnie do każdej włożyć po łyżeczce masy makowej i zakryć warstwą ciasta.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Ostudzone muffiny można polać lukrem lub inną białą polewą.




A wszystkim, którzy tu zaglądnęli, przypadkowo bądź celowo, życzę radosnych i pełnych magii Świąt Bożego Narodzenia :)

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze