Obsługiwane przez usługę Blogger.

Naleśniki z farszem serowo-jajecznym

By 12:37 , , ,

Na koniec Jajecznego Festiwalu - kolejna rzecz, którą robiłam pierwszy raz. I na pewno nie ostatni ;) Naleśniki z kremowym nadzieniem z jajek i sera są przepyszne i sycące. Doskonale smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym. Polecam!

Photobucket

NALEŚNIKI Z FARSZEM JAJECZNO-SEROWYM 

(4 porcje)
8-10 naleśników (przepis podstawowy - klik!)

farsz:
8 jajek ugotowanych na twardo,
150 g żółtego sera,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
pół szklanki mleka,
pół szklanki śmietany,
1 łyżka majonezu,
1 łyżka chrzanu,
szczypiorek lub natka pietruszki,
sól, pieprz
+ olej do smażenia



Przygotować farsz: Jajka zetrzeć na tarce lub drobno pokroić (ja je rozdrobniłam tłuczkiem do ziemniaków ;) ). W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, chwilę smażyć, mieszając, rozprowadzić mlekiem i cały czas gotować na małym ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, wlać śmietanę i całość dodać do jajek. Dodać majonez, chrzan, posiekaną zieleninę, doprawić solą i pieprzem, na koniec wsypać starty żółty ser i wszystko razem wymieszać.

Farszem smarować naleśniki i zwijać jak krokiety. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym.



P.S. Farszu starcza na 8 dużych naleśników. Albo na więcej, jeśli naleśniki są mniejsze, albo będziemy skąpiej smarować.

(koncepcja wzięta z książeczki "Specjały kuchni polskiej" z Biblioteczki Poradnika Domowego. Jak zwykle, zmodyfikowana przeze mnie ;)



Może zainteresuje Cię również

0 komentarze