Naleśniki z farszem serowo-jajecznym
Na koniec Jajecznego Festiwalu - kolejna rzecz, którą robiłam pierwszy raz. I na pewno nie ostatni ;) Naleśniki z kremowym nadzieniem z jajek i sera są przepyszne i sycące. Doskonale smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym. Polecam!
naleśniki z nadzieniem serowo-jajecznym
NALEŚNIKI Z FARSZEM JAJECZNO-SEROWYM
(4 porcje)
8-10 naleśników (przepis podstawowy - klik!)
farsz:
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 150 g żółtego sera,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki śmietany,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka chrzanu,
- szczypiorek lub natka pietruszki,
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotować farsz: Jajka zetrzeć na tarce lub drobno pokroić (ja je rozdrobniłam tłuczkiem do ziemniaków ;) ). W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, chwilę smażyć, mieszając, rozprowadzić mlekiem i cały czas gotować na małym ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, wlać śmietanę i całość dodać do jajek. Dodać majonez, chrzan, posiekaną zieleninę, doprawić solą i pieprzem, na koniec wsypać starty żółty ser i wszystko razem wymieszać.
Farszem smarować naleśniki i zwijać jak krokiety. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym.
P.S. Farszu starcza na 8 dużych naleśników. Albo na więcej, jeśli naleśniki są mniejsze, albo będziemy skąpiej smarować.
(koncepcja wzięta z książeczki "Specjały kuchni polskiej" z Biblioteczki Poradnika Domowego. Jak zwykle, zmodyfikowana przeze mnie ;)
naleśniki z nadzieniem z jajek i sera |
0 komentarze