Obsługiwane przez usługę Blogger.

Knedle z nadzieniem serowym

By 12:34 , , ,

Przy okazji zeszłotygodniowych wyróżnień wspominałam o knedlach z nadzieniem serowym, na które przepis znalazłam u Edysi i które zagościły u mnie na stole :) Były absolutnie i bezkonkurencyjnie pyszne! Do tej pory jadłam tylko knedle z morelami i śliwkami, ale te pobiły je na głowę :) Ciasto wprawdzie trochę zmodyfikowałam, robiąc je tak, jak robi się u nas w domu, a farsz zagęściłam odrobinę, bojąc się, że mnie jako nie do końca wprawnej kucharce może jakoś wylecieć ;P poza tym wyszło go trochę za dużo, więc wydaje mi się, że z 400g twarogu nadzienia wychodzi akurat... Ale samo połączenie smaków jest po prostu świetne. I do tego te owoce, dzięki którym danie nie jest "zapychające"... :) Tutaj możecie zobaczyć oryginalny przepis, poniżej podaję wersję z moimi modyfikacjami.

Photobucket

KNEDLE Z NADZIENIEM SEROWYM 

(na 4 porcje)
ciasto:
750g ugotowanych ziemniaków,
ok. 1 szklanki mąki pszennej,
ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
szczypta soli
farsz:
400g półtłustego twarogu,
1 żółtko,
3 łyżki cukru,
łyżeczka cynamonu,
łyżeczka cukru wanilinowego,
1 łyżka kaszy manny
ponadto:
200 ml śmietany 18% lub 22%,
łyżka cukru,
łyżeczka cukru wanilinowego,
dowolne owoce

Twaróg zmielić lub przetrzeć przez sitko, utrzeć z żółtkiem, cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem na gładką masę. Dodać kaszę mannę i wymieszać - tak, aby farsz miał dość zwartą konsystencję.

Ziemniaki dokładnie przecisnąć przez praskę, ostudzić. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i uformować kopczyk na kształt odwróconej miski. Nożem wyciąć ćwiartkę kopczyka i wlepić ją w pozostałe trzy części ziemniaków. Powstały ubytek uzupełnić mąką i mąką ziemniaczaną w proporcji 1:1. Ten dziwaczny zabieg pozwala nam lepiej określić ilość mąki potrzebnej do uformowania dobrego ciasta. Dodać szczyptę soli, lekko przemieszać, wbić jajko i dość sprawnie zagnieść miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki). Z ciasta uformować wałek o średnicy ok.8 cm. Z wałka odcinać plastry, lekko spłaszczać je na dłoni, na środek kłaść farsz, boki zlepiać jak pierogi, a potem formować kule.

Knedle wrzucać do lekko osolonego wrzątku i gotować przez 5 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe knedle polać sosem zrobionym ze śmietany, cukru i cukru wanilinowego.
Podawać z owocami (u mnie kiwi i pomarańcze).


Photobucket

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze