Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jajka w koszyczkach

By 12:32 , ,

Ze zdumieniem spostrzegłam, że w ostatnim czasie "wyprodukowałam" w swojej kuchni znacznie więcej, niż zamieściłam tutaj przepisów, skrzętnie chomikując fotki i przepisy, których ilość urosła do ogromnej liczby.
Ponieważ nie lubię, jak mi coś tak zalega i zalega, obawiam się, że w grudniu mój blog zostanie zasypany przepisami ;) nie zdziwcie się zatem ;)

A dziś drugi przepis z okazji Festiwalu Jajka :) Znalazłam go parę lat temu w książeczce "Smakołyki z mleka, sera i jaj" z Biblioteczki Poradnika Domowego. Przepis wypróbowałam wielokrotnie, różnie modyfikując – to z dodatkiem pieczarek, to z boczkiem, to z szynką. I zawsze z serem. Poniżej podaję przepis z dodatkiem pieczarek i sera, bo taki najbardziej mi smakuje. Myślę jeszcze nad wypróbowaniem wersji ze szpinakiem... Mogłoby być dobre, nie uważacie? :)

Photobucket

JAJKA W KOSZYCZKACH
4 pszenne bułki (mogą być czerstwe),
4 jajka,
garść startego żółtego sera,
kilka pieczarek,
pół cebuli,
łyżka oleju lub oliwy,
sól,
słodka papryka w proszku,
przyprawa czosnkowo-ziołowa "Grzanki Złociste" Kamisu

Na patelni rozgrzać olej/oliwę i podsmażyć na nim pokrojoną cebulkę i pieczarki.
Ściąć wierzchy bułek, a miąższ usunąć, tworząc "koszyczki". Dno każdego "koszyczka" posypać przyprawą do grzanek i umieścić w nich po trochę pieczarek z cebulką. Na to wyłożyć po trochę sera i lekko ugnieść łyżką. Do każdego "koszyczka" wbić po jednym jajku, uważając, by nie rozwalić żółtka. Posypać solą i papryką. Bułeczki ułożyć na blasze, obok położyć posmarowane masłem wierzchy bułek. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku (150-160 stopni), aż jaja się zetną.

Świetne na drugie śniadanie lub ciepłą przekąskę :)

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. wypróbowałam- świetne! Naprawdę wyśmienite! serdecznie pozdrawiam :)
    Viki

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam z tym problem. Coś robię źle ale jeszcze nie ustaliłam co. Bułka już się zwęgliła a jajko w środku było praktycznie wcale nie ścięte. I tak wyszło 2 razy, na następne próby rodzice się nie zgodzili.
    M.

    OdpowiedzUsuń
  3. M., może piekłaś w zbyt wysokiej temperaturze? :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Pojęcia nie mam. Piekarnik nawet nie ma możliwości ustawienia dokładnie. Znaczy jest takie pokrętło ale nie wiem czy działa, kuchenka ma ze 20 lat i małe szanse na wymianę. Z użyciem patelni pewnie nie ma szans? Jajko w pomidorze wychodzi jak się je zapakuje do srebrnego czegoś ale bułka i pomidor prawie na pewno rozgrzewają się w różnych temperaturach.
    M.

    OdpowiedzUsuń
  5. W takim razie to na pewno kwestia piekarnika, niestety... Opcja z patelnią nie wchodzi w rachubę, bo bułka przypali się zanim całe jajko się zetnie. Z kolei nie można bułki owinąć w sreberko (folię aluminiową) bo nie będzie chrupiąca (wilgoć z bułki nie będzie miała jak odparować).

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeju, zrobiłam niedawno i wyszło świetne! Wystarczyło, żeby najeść się do syta przez parę godzin, a do tego było przepyszne <3
    Szu

    OdpowiedzUsuń