Obsługiwane przez usługę Blogger.

Aromatyczne pierożki mięsne w dwóch wersjach

By 23:03 , ,

Przepis akurat na zakończenie Korzennego Tygodnia u Ptasi :) zaczęło się totalnie spontanicznie, według tego, co przyszło mi do głowy, a efekt – bomba (ten farsz, ten farsz!).
Nie mogąc się zdecydować, czy usmażyć te pierogi, czy też je upiec, zrobiłam i takie, i takie.

Wnioski:
1) w wersji smażonej najlepsze są jedzone od razu po przygotowaniu. Świetnie nadają się na obiad.
2) pieczone, według mnie, zyskują po czasie. Z powodzeniem można je odgrzewać w mikrofalówce nawet następnego dnia. Nadają się bardziej jako ciepła przekąska. Super sprawdzą się na imprezie. Upieczone ciasto jest twardsze niż smażone, ale również smaczne no i... mniej kaloryczne ;)

Photobucket

AROMATYCZNE PIEROŻKI MIĘSNE W DWÓCH WERSJACH 

ciasto:
500 g mąki,
ok. 1 niepełna szklanka ciepłej wody,
1 jajko,
2 łyżki oliwy
 

farsz:
450-500g dowolnego mięsa z rosołu,
2 marchewki,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
1 łodyga selera naciowego,
pół łyżeczki ziaren kolendry,
pół łyżeczki ziaren kardamonu,
pół łyżeczki cynamonu,
łyżeczka świeżo startego imbiru,
łyżeczka ostrej papryki w proszku,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz
olej do smażenia

 


Przygotować farsz: na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie drobno pokrojony seler oraz marchewkę i paprykę pokrojoną w dość drobne słupki i smażyć jeszcze przez chwilę (ale nie za długo, warzywa nie mogą się rozciapać). Mięso przepuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekać i dodać do warzyw. W moździerzu rozetrzeć kolendrę i kardamon, dodać cynamon i paprykę w proszku i taką mieszankę wsypać do farszu razem z imbirem. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać koncentrat pomidorowy, a jeśli farsz będzie zbyt suchy, koncentrat rozrobić w odpowiedniej ilości rosołu. Wszystko starannie wymieszać. Farsz powinien mieć dość zwartą konsystencję.

Przygotować ciasto: Na stolnicy zagnieść mąkę z ciepłą wodą, jajkiem i oliwą i wyrobić elastyczne ciasto. Nakryć miską i odstawić na 15 minut, żeby "odpoczęło". Rozwałkować, wycinać kwadraty o boku ok. 10 cm, na każdy kwadrat nałożyć łyżkę farszu, łączyć brzegi i sklejać trójkątne pierogi. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Druga wersja: Pierogi układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy olejem za pomocą pędzelka i posypujemy dowolną przyprawą. Pieczemy przez 20-25 minut w 250 stopniach.


Photobucket


Może zainteresuje Cię również

0 komentarze