Kruche ciasto z makiem i powidłami
Dziś ostatnie zajęcia na uczelni przed świętami. Potem wracam szybko do domu – jeszcze tyle do zrobienia! A ja tak lubię tę przedświąteczną krzątaninę :) Ubieranie choinki, dekorowanie domu, a nade wszystko pieczenie :)
Jak zawsze mam sto tysięcy pomysłów na bożonarodzeniowe wypieki i jak zawsze pewnie uda się wcielić w życie zaledwie procent z nich ;)
A niedawno piekłam kruche ciasto z makiem. Z dodatkiem powideł śliwkowych i orzechów. Łatwe i proste. I bardzo smaczne :) Śmiało może zastąpić makowiec na świątecznym stole, jeśli ktoś ma ochotę na odmianę. Można takie ciasto piec w prostokątnej blaszce – wówczas trzeba odpowiednio zwiększyć ilość składników.
kruche ciasto z makiem |
KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I POWIDŁAMI
- 300 g mąki,
- 150 g masła,
- 50g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki śmietany,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych,
- 1 garść grubo posiekanych orzechów lub migdałów bez skórek,
- 2 łyżki rumu,
- 2/3 puszki masy makowej
Masło drobno posiekać na stolnicy razem z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po tym czasie wyjąć ciasto, odłożyć ¼ i włożyć z powrotem do lodówki, a resztę rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 24cm (spód tortownicy wyścielić wcześniej odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia). Spód ciasta ponakłuwać dość gęsto widelcem. Ciasto zapiec w 200 stopniach przez 15 minut.
Masę makową wymieszać z orzechami i rumem.
Ciasto wyjąć z piekarnika, na spodzie rozsmarować powidła, następnie wyłożyć masę makową i wyrównać powierzchnię.
Pozostałe ¼ ciasta rozwałkować, wyciąć paski i ułożyć na cieście kratkę. Za pomocą pędzelka posmarować ją roztrzepanym jajkiem.
Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach, aż kratka na cieście ładnie się zarumieni.
(na bazie przepisu od szozdy)
7 komentarze
ciekawe, cos innego, choc nadal bardzo swiatecznego. nie potrafie zwijac makowca, ale to ciasto powinno sie udac. dzieki ;)
OdpowiedzUsuńDobre, maslane kruche ciasto to jednak cos wspanialego :) A z takim nadzieniem nabiera swiatecznego charakteru.
OdpowiedzUsuńPyszne to ciacho musi być!:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda. Z makiem to ja zawsze ;)
OdpowiedzUsuńjuż uwielbiam te ciasto :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
jak moja pamięć na to pozwoli to będę chciała w te Święta taką makową tartę zrobić :)
OdpowiedzUsuńmieszkam od dawna we Wloszech,gdzie mak jest nieznany .Ten tort u mnie w pracy zrobil przwdziwa furore.Nie mialam powidel wiec uzylam konfitury z Kumquatu,ciasto jest po preostu przepyszne!!!!!
OdpowiedzUsuń