Obsługiwane przez usługę Blogger.

Frytki po chińsku ;)

By 10:50 , , ,

Hm, z pewnością nie jest to tradycyjna potrawa chińska, bo i ile Chińczycy wynaleźli makaron, to frytki już na pewno nie ;)
Niemniej Chińczycy trochę przerobili przepis na tę znaną na całym świecie przekąskę i muszę przyznać, że wyszło im to super. Frytki mają lepszy smak dzięki temu, że na oleju smażymy wcześniej chili, czosnek i cebulkę – warzywa oddają mu część swojego aromatu, który później przechodzi na cieniutkie frytki.
Frytki posypuje się chili w proszku, ale można użyć też innej przyprawy, np. curry. Dodatkowo podaje się do nich sos chili – ja wolę ten słodki. I pyszna przekąska gotowa :)


frytki po chińsku

FRYTKI PO CHIŃSKU
(na 4 porcje)

  • 650 g średniej wielkości ziemniaków,
  • 80 ml (8 łyżek) oleju roślinnego,
  • 1 świeża czerwona papryczka chili,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1 łyżeczka soli morskiej (gruboziarnistej),
  • szczypta przyprawy chili

Ziemniaki obrać i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, które następnie pokroić w cienkie paseczki. Zalać ziemniaki wrzątkiem, odstawić na 2 minuty, odcedzić, opłukać w zimnej wodzie i jeszcze raz odcedzić. Wysuszyć ziemniaki ręcznikiem papierowym.
Papryczkę chili (bez pestek) i obrane ząbki czosnku przekroić na pół, a obraną cebulę na ćwiartki.
W ogrzanym woku rozgrzać olej do bardzo wysokiej temperatury. Wrzucić chili, czosnek i cebulę i smażyć, mieszając, ok. 30 sekund. Usunąć łyżką cedzakową wszystkie warzywa z woka. Wrzucić na olej paseczki ziemniaków i smażyć 3-4 minuty na złocisty kolor (najlepiej robić to partiami). Dodać sos sojowy, sól i ocet, zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze przez minutę, aż ziemniaki będą chrupiące.
Wyjąć ziemniaki łyżką cedzakową i ułożyć na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Przełożyć frytki na półmisek, posypać solą morską i przyprawą chili.


(przepis z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska")



Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. pomysł rzeczywiście ciekawy i pomysłowy

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa jestem smaku takich frytek



    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi to bardzo ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  4. ekstra, takie cieniutkie, muszą być wyjątkowo chrupiące. Fajne takie domowe chrupanie.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Czytałam właśnie, że podają je z ryżem. Też mam na nie ochotę:)) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń