Kaczka glazurowana miodem
Każdemu, kto lubi mięso z kaczki, z pewnością posmakuje taki obiad. Mało przy nim roboty, a efekt świetny :)
Przepis pochodzi z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”.
piersi kaczki glazurowane |
KACZKA GLAZUROWANA MIODEM
(na 4 porcje)
- 4 niezbyt duże piersi z kaczki,
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego,
- 3 łyżeczki płynnego miodu,
- 1 łyżeczka octu czosnkowego (dałam ocet winny),
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka mielonego anyżu gwiazdkowatego (zastąpiłam przyprawą 5 smaków, w skład której wchodzi anyż),
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej,
- 3 łyżeczki wody
- liście selera,
- plasterki ogórka,
- szczypiorek
Wymieszać sos sojowy, miód, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą na gładką pastę i dodać do przypraw.
Piersi z kaczki włożyć do miski, dokładnie posmarować marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny lub na całą noc. Po tym czasie wyjąć kaczkę z marynaty, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do góry) i wstawić do piecyka nagrzanego do 220 stopni na 20-25 minut, smarując często glazurą (co kilka minut). Następnie włączyć funkcję grilla w piekarniku i przypiec kaczkę przez 3-4 minuty, aż glazura ulegnie karmelizacji.
Upieczoną kaczkę pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na ogrzanym półmisku, można przybrać liśćmi selera, plasterkami ogórka i szczypiorkiem. Od razu podawać.
Do takiej kaczki dobrze będzie pasował ryż i jakaś lekka sałatka :)
6 komentarze
Pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie !:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Kaczka w miodzie jest pyszna. Czy Ty wiesz, że ta książeczka właśnie leży na moim biurku i jest przeze mnie przeglądana w poszukiwaniu inspiracji :D
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńZ takiego zdjęcia to prawie aż smak kaczki poczułem.
OdpowiedzUsuń