Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pierożki z kaczką na parze

By 16:00 , , ,

Nie ma to jak po 10 godzinach robienia prezentacji na seminarium, rozłożyć kanapę o 4 nad ranem celem przespania się 2 godziny i znaleźć w środku worek cukierasów od Mikołaja :)))

Bo drobne rzeczy cieszą najbardziej.

***
A pierożki to trochę z innej beczki. Ale też smaczne :) Nawet bardzo. Pod warstwą mięciutkiego ciasta kryje się słodko-pikantne nadzienie z mięsem z kaczki.
Pierożków wychodzi w sumie 16, po 4 na porcję, ale są dość sycące. Podałam do nich sos sojowo-miodowy, który niedawno mnie zachwycił ;)







PIEROŻKI Z KACZKĄ NA PARZE

(na 4 porcje)


ciasto:
  • 330g mąki,
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki ciepłej wody,
  • 175ml ciepłego mleka

nadzienie:
  • 300g piersi z kaczki,
  • 1 łyżka jasnego brązowego cukru,
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki klarownego miodu,
  • 1 łyżka sosu hoisin,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 mały por (biała część),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

Nadzienie: Przygotować marynatę z brązowego cukru, miodu, sosu sojowego i sosu hoisin. Pierś z kaczki umieścić w misce, zalać marynatą i zostawić na 20 minut. Następnie wyjąć mięso z marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do góry i piec w 200 stopniach przez 35-40 minut. Następnie przestudzić i pokroić w drobną kostkę.
W woku rozgrzać olej i przez 2-3 minuty usmażyć na oleju drobno posiekany por, czosnek i imbir. Wymieszać z mięsem.

Ciasto: Mąkę przesiać do miski. W garnuszku wymieszać drożdże, cukier i wodę i zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Lekko podrośnięty rozczyn dodać do mąki razem z ciepłym mlekiem i wymieszać i wyrobić ciasto przez ok. 5 minut. Na podsypanej mąką stolnicy uformować z ciasta długi wałek o średnicy mniej więcej 2,5 cm. Pokroić na 16 kawałków, wszystkie przykryć ściereczką i odstawić na 20-25 minut, aby wyrosły.
Po tym czasie kawałki ciasta rozwałkować na 10 cm okrągłe placuszki. Na środek każdego z nich nałożyć trochę nadzienia, zawinąć brzegi do góry tworząc sakiewkę i skręcić je razem, żeby się dobrze zlepiły.
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o wymiarach ok. 10 x 10 cm. Każdy pierożek ułożyć na 1 kawałku papieru i umieścić we wkładce do gotowania na parze. Przykryć i gotować na parze przez 20 minut.
Podawać na ciepło, od razu po przygotowaniu.


UWAGA:
Do tego przepisu można użyć resztek pieczonego mięsa z kaczki z innej, dowolnej potrawy. Wystarczy drobno pokroić 250 g upieczonego mięsa, wymieszać ze składnikami marynaty oraz podsmażonym porem, czosnkiem i imbirem. Dzięki temu pierożki mogą być świetnym sposobem na kreatywne i pyszne zagospodarowanie resztek.
 


(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)




Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Jakie efektowne i zgrabne te twoje pierozki! A Mikolaj wiedzial, czego ci trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwyciło mnie ostatnio zdjęcia takich z wieprzowiną i warzywami na jakimś zagranicznym blogu i chyba je zrobię. kaczki nigdy nie jadłam, ale twoje pierożki wyglądają fantastycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Śledząc Twoje ostatnie azjatyckie wojaże, dziś w końcu upolowałam tę książeczką;) Niestety nie znalazłam tej tajskiej, ale będę dalej szukać;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę, wczoraj piekłem kaczkę. Mogłem wyciąć jej cyce i miałbym na pierożki. Bardzo mi się podobają one.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja to tak napiszę nie odnośnie przepisu :)
    Podziwiam Cię za te przepisy, które mają w sobie tyyyyyyyyyyyyyle składników :)
    Jak widzę, że lista jest prawie tak samo długa co opis to odechciewa mi się wszystkiego :)
    A co do tych książeczek "Z kuchennej półeczki" to zebrałam dość sporą kolekcję a nie zrobiłam chyba nic :D

    Pozdrawiam
    Lili

    OdpowiedzUsuń