Obsługiwane przez usługę Blogger.

Udka pieczone z sosem BBQ

By 16:53 , , ,

A oto trzeci pomysł na wykorzystanie domowego sosu barbecue. Pomimo zdjęcia z udek skóry, mięso pozostaje soczyste i lepiej wchłania smak sosu. Całości tego iście amerykańskiego obiadu dopełnia ryż z kukurydzą. Przepis jest naprawdę łatwy do wykonania, dlatego bardzo polecamy :) 


UDKA PIECZONE Z SOSEM BBQ 
(4 porcje) 
  • 8 podudzi (pałek) z kurczaka, 
  • 2 średnie cebule, 
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 duża zielona papryka, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 200-250ml sosu BBQ
  • 200g ryżu długoziarnistego, 
  • ok. 500ml bulionu z kurczaka, 
  • 1 puszka kukurydzy, 
  • ½ posiekanej papryczki chili (opcjonalnie), 
  • szczypta tymianku (suszonego lub świeżego) 

Z podudzi usunąć skórę, na każdym zrobić 2-3 nacięcia. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. 1 cebulę pokroić w piórka, papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Wszystko razem dodać do naczynia z kurczakiem. Zalać sosem BBQ i dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut. W trakcie pieczenia można mięso kilka razy obrócić, aby równomiernie pokryło się sosem i nie wysychało. 
W tym czasie w rondlu o grubym dnie stopić masło i na małym ogniu zeszklić drugą posiekaną cebulę. Wsypać ryż i smażyć około 30 sekund. Następnie wlać bulion i dodać tymianek. Gotować pod przykryciem około 12 minut, aż ryż wchłonie bulion i będzie miękki. Następnie zdjąć z ognia, dodać chili i odsączoną kukurydzę, dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem jeszcze na 8-10 minut. 
Upieczone udka podawać z kukurydzianym ryżem. 


(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami) 

Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Ale to smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie świetna propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne, zrobiłam i polecam wszystkim fanom sosu bbq :)

    OdpowiedzUsuń